Populär bistro i Kåseberga på plats även i Kivik

• Öppnade den 12 april.

• Är en dotterverksamhet till Café & Bistro Kåseberga. Kåseberga Gårdshotell ingår också i verksamheten.

• Ägs av Jonas och Sandra Mårtensson samt Sandra Jönsson.

• Har öppet sju dagar i veckan under hela sommaren och något färre dagar i veckan under lågsäsong.

• För mer information, meny och exakta öppettider: cafebistro.se/kiviks-hamn-glasscafe-bistro/

Med Kiviks Hamn Glasscafé & Bistro har Jonas och Sandra Mårtensson fått en motsvarighet på andra sidan Österlen till sin befintliga verksamhet i Kåseberga, dessutom på en klassisk och vacker plats där det har sålts glass i många decennier. Utanför de stora glaspartierna breder hamnen och det öppna havet ut sig.

Senast fanns här ett gatukök, vars lokaler Jonas och Sandra hade ögonen på i över två år innan förutsättningarna slutligen blev de rätta att slå till. Den 12 februari i år tog de över, med siktet inställt på att öppna exakt två månader senare. Det lyckades de med, trots att de i stort sett var tvungna att bygga om allt invändigt.

Jonas gör alltid noggranna kalkyler och de brukar stämma hur omöjliga de än kan verka från början, även om det ofta innebär arbete in i det sista, framhåller Sandra med ett skratt. – Vid det här laget har jag lärt mig att det alltid blir som Jonas har räknat ut.

Konceptet i Kivik påminner om verksamheten i Kåseberga: en matig meny med välsmakande rätter som fish & chips, stekt panerad sill och pizzor, allt lagat från grunden på färska och oftast närproducerade råvaror, men i Kivik är paletten lite bredare och omfattar exempelvis även smashburgare.

Glassen är en specialitet, som finns på båda ställena. För sex år sedan började Kåseberga Glasscafé & Bistro tillverka egen gelato och erbjuder i dag 28 sorter, inklusive tolv varianter av sorbet. I och med satsningen i Kivik kan utrustningen utnyttjas fullt ut.

– Vi har letat efter någonstans där vi kan köra samma koncept som vi har i Kåseberga, för vi gjorde en ganska stor investering där och maskinerna klarar av att göra mer glass, och här har vi hittat ett liknande läge, säger Jonas.
Han har en bakgrund i byggbranschen men även som bagare, medan Sandra har arbetat som servitris. Dessutom har båda jobbat som lärare. 13 år har gått sedan de drog gång bistron i Kåseberga, som ett sätt att få göra något tillsammans.

Den ursprungliga idén var ett litet kafé, med betoning på litet, en ambition som har överskridits med råge. I dag har de tre verksamheter, inklusive ett gårdshotell i Kåseberga, och närmare 70 anställda, om även sommarpersonalen räknas in.

Deras två döttrar jobbar också i verksamheten och även den 16-årige sonen, i den mån han har tid. Sandra Jönsson, som var den första att anställas, äger också en del av bolaget. Även hennes dotter, som utbildar sig till konditor, extrajobbar i företaget. Delägarna betraktar dessutom de övriga anställda som ett slags utökad familj och betonar hur viktiga de är för verksamheten.

För stunden finns det inga nya projekt vid horisonten.

– Vi älskar att göra detta, men satsningen här i Kivik kallar vi för vår ”last ride”, men den kan säkert pågå länge, säger Sandra.

Bistron i Kivik har blivit väl mottagen av lokalbefolkningen och för närvarande väntar Sandra och Jonas på den stundande turisttillströmningen. Med tanke på hur bra det har gått hittills har de goda förhoppningar inför sommaren.

Kivik är en betydligt större ort än Kåseberga, vilket också gör det möjligt att bedriva verksamhet året runt. Inte sju dagar i veckan som på sommaren, men i vart fall tre, fyra dagar även under lågsäsong, enligt Jonas. – Här har varit fulla hus på helgerna och mitt i veckan har det varit över förväntan. Det är verkligen behjärtansvärt att så många sluter upp och kommer hit. Det gör att vi vill ge tillbaka. Vi tycker om att göra människor glada.

TEXT: Johan Bentzel | FOTO: Rebecca Wallin

Föregående artikel: Hylkegården har inspirerat besökarna i 50 år
Nästa artikel: Niklas Engdahl om konsten att läsa in böcker