Det är måndagen efter Hylkegårdens stora jubileumshelg, då hundratals besökare tittade in för att gratulera och delta i festligheterna. Ballongerna hänger fortfarande kvar, både vid entrén och inne i butiken. Ägarparet Cecilia och Michael Mehler är trötta men alltjämt upprymda efter ett trevligt firande, där den musicerande sonen Philip Mehler stod för underhållningen.
Gården var länge ett traditionellt lantbruk, men platsen som de flesta känner den i dag, med livsstilsbutik och kafé, tog sin början den 17 maj 1975. Efter att ha noterat den allt tätare trafiken på vägen utanför och insett Österlens växande dragningskraft bestämde sig Cecilias föräldrar, Signe och Åke Andersson, att öppna en liten kaffestuga med tillhörande butik.
I butiken sålde de inledningsvis främst Signes hemvävda mattor och dukar samt andra produkter av lokala hantverkare. Satsningen visade sig ligga helt rätt i tiden och besökarna strömmade till redan på premiärdagen.
– Folk vallfärdade hit. Mamma och pappa var inte riktigt beredda på det. De hade knappt stolar och bord så det räckte. Men besökarna bredde ut picknickfiltar, för de tyckte ju att det var mysigt att det fanns ett kafé och hjälpte till för att det skulle fungera, säger Cecilia.
Ett par år efter starten lade Åke och Signe ner lantbruket för att i stället bygga ut butiken. Det passade Åke utmärkt. Han hade ursprungligen varit affärsman i Helsingborg men hade blivit lantbrukare när makarna tog över Signes föräldragård på 50-talet. Han vande sig aldrig vid att behöva skicka djur på slakt och det tog honom hårt varje gång.
Cecilia fanns vid föräldrarnas sida hela tiden och hjälpte till med allt möjligt. Michael kom också tidigt in i både familjen och verksamheten, då han och Cecilia blev ett par redan under gymnasietiden. I början av 80-talet startade det unga paret en parallell butiksverksamhet i samma lokaler och började även ta in kläder.
– Vi vände oss till en annan kundgrupp, så vår verksamhet tog inget från Åkes och Signes omsättning, utan var bara ett rent plus, säger Michael.
I mitten på 90-talet slogs allt samman i ett gemensamt bolag. I många år ansvarade Michael även för kaféet, men numera drivs det som en separat verksamhet av Danuta Rozanska Andersson med samma öppettider som butiken.
– För besökarna ska det kännas som en helhet. Därför känns det viktigt att kaféet är öppet när vi har öppet, säger Cecilia.
I dag har Hylkegården omkring 60 000 besökare om året, varav många är stamkunder. Michael och Cecilia lägger ner mycket tid och tanke på att skapa en inspirerande upplevelse för alla sinnen. I år har de exempelvis inrett butiken utifrån färgtonerna i målningar av Maria ”mariabyart” Sundfeldt. Grundtanken är att erbjuda vardagslyx till rimliga pengar, dessutom helst föremål som inte går att hitta överallt.
Att det är ett jubileumsår lär fortsätta märkas under året. Omsorgen om detaljerna och att företaget fortfarande är en familjeägd verksamhet, som drivs med själ och hjärta, tror Michael är förklaringen till att Hylkegården lever och frodas ett halvt sekel efter starten.
– Vi tycker om att träffa och prata med människor. Det är på sätt och vis kunderna som har skapat sortimentet, för vi hör ju vad de frågar efter. Utan våra besökare är detta bara ett stort hus fullt med grejer. Det är alla som kommer hit som gör det levande.
TEXT: Johan Bentzel | FOTO: Rebecca Wallin