Dela på Facebook gratis värdering

Gärsnäs, Malmövägen 23

Boarea
217 m²
Antal rum
10 rum
Tomtarea
1 590 m²
Pris
5 700 000 kr

Herbert Andersson lät bygga sitt hus 1946 i samarbete med skickliga arkitekter och gestaltare. Huset blev vara av samma klass som Gärsnäsmöblerna så att han skulle kunna bjuda hem kunder av dignitet på lunch eller kaffe. Husets gestaltning förstärkte företagets kvalitetsimage.
Redan gårdsplan är ett konstverk med den kalkstensinramade kullerstensplanen med en tydlig gång till huvudentrén med en trappa av granit i samma färgton som ölandskalkstenen. Portalen har en inramning av kalksten och på ömse sidor finns lampetter med handblåsta glaskupor (två reserver finnes). De inramande murarna, också mot gatan, är även de av ölandskalksten. Fasadens yta är av underhållsfri ädelputs. Fönsterbågarna är av teak från byggåret, men genom regelbundet underhåll fortfarande av högsta klass. Självfallet finns Gärsnäs högsta flaggstång framför villan. I huvudentréns tambur följes materialet upp, här med polerad ölandskalksten. I hallen mötes man av trappor som går ner och upp i tillsammans tre etager, hela vägen med läderinlindade räcken, en symbol för byggnader av högsta klass på 30- och 40-tal. På trapporna ligger en langetterad ullmatta från Kasthall. Golvet är här genom gående av ekparkett (polyuretanbehandlat för att vara underhållsfritt) med gedigna kantlister av ek. Matsalen har som mest rymt arton personer vid ett bord.
Från hallen går man två trappsteg ner i salongen som har en takhöjd som närmar sig tre meter. Det är som att stiga in en högre sfär. Rummet har ljusinsläpp från tre håll. (Detta är omskrivet i litteraturen som att skapa ett lyriskt ljusförhållande). Ut mot trädgården ligger ett blomsterrum med golv av vit marmor. Taket har en målning av en artist som skildrar himmelens olika dagrar från gryning till skymning. På den utvändiga trappan av grå Komstadskalksten kommer man ut i trädgården. I huset finns på tredje och fjärde etagen fyra mindre sovrum och ett stort ”master bedroom”, med väl tilltagna garderobsutrymmen. Inbyggd i taket finns balkongen med ytterväggar också dessa helt i teak.
Trädgården är ett mästerverk skapad av den legendariske trädgårdsarkitekten Sven Hermelin. Mot gatan är en tre meter hög tujahäck, runt övriga delar två meters höga häckar av oxel och avenbok. Paradnumret är två nio meter höga magnolior från 1946 (de är högre än de legendariska magnoliorna på Lundagård). Bland övriga träd finns en lind från 1946. Senare planterade: en blodbok, ett valnötsträd, en äkta kastanj, en ek och två lönnar. Rund damm med botten av natursten och med springvatten. Trädgården är insynsskyddad, en sällsynthet i en skånsk by. Ett uterum med total ”privacy” är till stor njutning.
Leif H. Hjärre

_____________

Bakgrunden

Hösten 2021 avyttrade mitt bolag , Förvaltnings AB Magnus Sagers Minne, jordbruksfastigheten Wollsjö säteri sedan ingen av mina båda söner i Stockholm ville ta över gården. Köpare blev fastighetsmäklaren Dag Magnusson, som själv bosatte sig med sin familj på gården. Magnusson hade för min räkning under några år hållit ögonen öppna efter en av två alternativa släktgårdar i min hembygd söder om Jönköping. Ingen av dem blev dock till salu, varför jag och min dam avsåg att under några år bosätta oss i Frankrike, där jag hade bott tidigare. Omkring 15 rum och kök på Wollsjö tömdes på inventarier och transporterades till södra Frankrike där vi hade sett ut ett rymligt hus. Drygt tre månader tillbringade vi hos vänner i Mouguerre, bara för att tvingas konstatera att köpet inte skulle kunna genomföras då jag inte skulle beviljas förvärvstilltånd på egendomens mark. Oväntat och snöpligt! Bohaget transporterade tillbaka till Sverige och hamnade på Kiviks Express lager i Hammenhög. Var skulle vi bo? Wollsjö var ju sålt. Min vän Leif Hjärre bodde med sin hustru i Gärsnäs finaste hus, men de var på väg att sälja fastigheten eftersom de med tilltagande ålder fick allt svårare att klara trapporna i detta hus i fyra plan. Mitt bolag köpte fastigheten och jag började renovera huset när Hjärres så småningom hade flyttat ut. Det hela tog tid. Renoveringen kom igång sent och blev omfattande och kostsam. Arbetena skulle göras på ett bra sätt och huset bli min och familjens bostad för framtiden.

Under tiden hade den släktgård jag helst hade velat köpa blivit till salu i Barnarp i Småland. Jag tänkte därför om. Under 2022 köpte mitt bolag Barnarp, samtidigt som jag sent omsider kunde flytta in i huset i Gärsnäs. Det omfattande bohaget, som inte rymdes i Gärsnäs-huset transporterade nu Kiviks Express till Barnarp där det mesta skulle komma till användning i olika hus . Resultatet blev att jag nu kom att äga två större hus, men fick sova på en madrass på golvet i Gärsnäs, eftersom sängarna hade körts upp till Barnarp. Nåja, så småningom kommer jag att ha renoverat klart i Barnarp och får flytta in där och huset i Gärsnäs kommer att ha hittat sin nye ägare.
Henrik Andersson

Visningar

Kontakta mäklaren för visning.

Budgivning

Lägga bud? Kontakta ansvarig mäklare.

Tor Ekström
Tor Ekström
Ansvarig mäklare
/

Nedre plan:

Gatuentré, sep. gästtoalett, stor hall med garderob, samt trappa till andra plan och till källare. Kontor, serveringsgång mellan kök och matsal (skjutdörrar), kök med liten matplats, matsal med skjutdörrar, salong med öppen spis och kassett, 3 m takhöjd. Utgång till stort trädgårdsrum och trädgård, groventré med trappa till källare och andra våningen.

Kök med plastgolv och målade väggar. Matplats: plats för 2 personer. Utrustning: spis/ugn (Bosch), Spisfläkt (Bosch, 2 st), vit kakel, kyl (Bosch), frys (Bosch)), diskmaskin (Miele), luckor(Gärsnäs AB), ädelträstommar , ädelträbänkskivor.

Andra plan:

Hall/ trapphus, duschrum med tvättställ och dusch. Sep. wc/ tvättställ. Gavelsovrum med balkong, samt klädkammare och garderober. Ytterligare fyra sovrum med två garderober.
Duschrum med klinkergolv och kaklade väggar. Utrustning: Wc, tvättställ och dusch. Element.

Tredje plan:

Två gavelsovrum, liten hall, sep. toalett.
Sep. toalett med plastmatta och väv på väggarna. Utrustning: Wc, tvättställ. Element.

Källare:

Trapphus, gillestuga med öppen spis, stort badrum, pannrum, mat- alt. vinkällare, torkrum med sep. förråd och tvättstuga.
Tvättstuga med betonggolv, putsade väggar. Utrustning: Tvättmaskin(Bosch), torktumlare(Bosch) och tvättho.
Duschrum med klinkergolv och kaklade väggar. Utrustning: Wc, tvättställ, duschkabin och badkar. Sep. toalett med wc, tvättställ och sep. bastu.

Kort fakta

Typ
Friliggande villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Fast.beteckning
Stiby 156:6
Adress
Malmövägen 23
Postadress
27261 Gärsnäs
Område
Gärsnäs
Kommun
Simrishamn
Boarea/biarea
217/98 m²
Areakälla
Areauppgifter enligt taxeringsinformationen
Antal rum
10 rum & kök, varav 5 sovrum
Tomtarea
1 590 m²
Pris
5 700 000 kr

Byggnad

Byggnadstyp
2 plan med källare.
Byggnadsår
1946
Fasad
Puts
Stomme
Tegel
Fönster
Dubbelkopplade (teak)
Plåtarbete
Plåt
Grundmur
Natursten
Tak
Tegel
Grund
Källare
Uppvärmning
IVT-luft/ vatten värmepump. Dessutom Parca oljekassett vid behov.
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.
Renovering
1979. Se säljarens frågelista med bilaga ang. renoveringen år 2022-2023.
Övriga byggnader
Vidbyggt garage med oljetank.

Bilplats

Gott om parkeringsplatser.

Driftkostnader

Uppvärmning
35 000 kr
Vatten/avlopp
6 007 kr
Renhållning
1 700 kr
Försäkring
9 359 kr
Antal personer i hushållet
1 st
Summa
52 066 kr
(fastighetsavgift/skatt på 9 287 kr tillkommer)

Energideklaration

Status
Utförd (2023-05-15)
Prestanda
111 kWh/m2/år
Energiklass
D

Ekonomi

Taxeringsvärde
1 493 000 kr
Taxeringsår
2021
Värdeår
1949
Byggnadsvärde
1 238 000 kr
Markvärde
255 000 kr
Skatt/avgift
9 287 kr
Typkod
220, Småhusenhet, bebyggd

Pantbrev

Totalt 3 st pantbrev om 932 000 kr.

Servitut / Planbestämmelser

Planbestämmelser
Stadsplan (1977-08-25) Tomtindelning (1974-08-14) Stadsplan (1964-06-17)