Med genuin kärlek till bakhantverket

Bakom en oansenlig skylt i form av en kringla döljer sig ett av Sveriges bästa bagerier. I alla fall enligt White Guide. Och den som tar sig tid att stanna till på Byvägen 35 i Sankt Olof upptäcker snart att det är mer än ett bageri. Det är ett kafé, en restaurang, en mötesplats och fristad, där genuint mathantverk möter innovation och gemyt.

– Det ska kännas som en belöning när man väl har hittat hit, säger Matti Holgersson, som driver Byvägen 35 med hustrun Iwona Holgersson. Miljön är avslappnad och hemtrevlig, ibland så familjär att besökarna glömmer bort att de inte är hemma eller på besök hos nära vänner.

– En gång fick vi ett brev med pengar i från en kvinna som bad så mycket om ursäkt för att hon bara hade rest sig upp och gått utan att betala, säger Iwona Holgersson och skrattar. Matti är uppvuxen i Sankt Olof, men längtade som ung efter ett mer urbant liv. Han är en skicklig kock och har arbetat på en rad Michelinrestauranger. Ett tag jobbade han också som försäljnings- och marknadsföringschef på bagerier i Danmark.

– Det var så jag blev förälskad i bakhantverket. Jag stod där med ett 20-tal italienare som sjöng och handknådade sina ekologiska bröd. Det var riktigt häftigt. Hemma hade jag tio skålar med surdegar som stod och bubblade för att jag ville testa olika grejor. Jag var helt nördig och bakade hela tiden. Under tiden i Köpenhamn träffade han Iwona och blev förälskad. Hon delade dessutom hans passion för bakande och hade med sig ett genuint kunnande från uppväxten i Polen. Så parallellt med sökandet efter en gemensam bostad grodde också tanken på en gemensam verksamhet. Från början tänkte de sig Malmö. I stället sökte de sig tillbaka till Mattis rötter och fann hösten 2012 det forna snickeriet mitt emot matbutiken i Sankt Olof. Fastigheten var nästan rivningsfärdig, men det fanns en själ och de såg möjligheterna. För två år sedan öppnade de sin verksamhet.

– Fördelen med en stor stad är att man kan specialisera sig mer och bli riktigt bra på en grej. Här måste vi ha en bredare palett och måste också vara bra på allt vi gör. Det gör det svårare. Å andra sidan är det roligt med variation, säger Matti. För honom känns det klockrent att vara tillbaka i Sankt Olof: – Det är så nära till havet men ligger ändå mitt i dessa stora bok- och ekskogar. Det gör att man upplever årstiderna på ett helt annat sätt än nere på slätterna. Jag uppskattar det enormt. Sedan händer det mycket i byn. Här sitter man inte hemma och har tråkigt.TEXT: Johan Bentzel | FOTO: Rebecca Wallin Photography

Föregående artikel: Från myllrande London till myllan på Örnahusen
Nästa artikel: Annika Jägfeldt och rockikonerna