Från myllrande London till myllan på Örnahusen

JORD & BORD

Restaurangen och kaféet på Örnahusen öppnades i juli förra året av Jon Lindberg och Giovanna Torres. Verksamhetens signum är enkelhet och omsorg om råvarorna. Merparten av råvarorna odlas på plats, medan inspirationen till smakerna hämtas från hela världen.

Under sommaren, med start under midsommarhelgen och sedan hela augusti ut, är Jord & Bord öppet onsdag–söndag klockan 11–16, med fokus på lunch- och fikagäster. Under övriga månader är det öppet mer sporadiskt. Utöver detta driver Jord & Bord också cateringverksamhet året runt till bröllop, event och andra fester.

Läs mer: jordochbord.com

Långt innan skyltarna vid vägen kom upp började besökarna hitta till Jord & Bord i Örnahusen. Via sociala medier och från mun till mun har ryktet om det brandgula huset med de kulinariska läckerheterna och den vidsträckta köksträdgården på kort tid nått långt utanför Österlens gränser. Kanske för att namnet i sig är så rättvisande.

Maten på bordet växer alldeles intill, i den bördiga jorden. Här frodas de kryddor, grönsaker, bär och rotfrukter som också hamnar på tallriken.

– Det är en oas. Man ska kunna sitta här och njuta, säger Jon Lindberg, som driver Jord & Bord medsambo Giovanna Torres.

Råvarorna må vara närproducerade, men smakerna kommer från hela världen. Inte minst från Peru,Giovanna har sina rötter. Lime och chili är viktiga ingredienser.

– Till och med köttätare säger att vår quinoaburgare är godare än en vanlig hamburgare, säger Jon.

Paret träffades i London för fyra år sedan. Han var lobbyist, hon jurist. Att de ganska snart skbyta tillvaron i den intensiva storstaden mot fridfullheten på Österlen hade de ingen aning om.

Men redan då delade de intresset för mat. Under tiden i London började Jon baka bröd och laga masvenskt vis för att få de smaker som han saknade hemifrån. Alla som smakade blev exalterade. Dethonom idén att starta en cateringfirma.

De första kunderna fanns i det egna kvarteret, men ganska snart levererade Jon och Giovanna matbakverk till både stora företag och Sveriges ambassad.

– Vi gick upp klockan fyra på morgonen, bakade och levererade före klockan halv nio. Sedan gick vi våra dagjobb och var där till klockan 17. Därefter började arbetet med att sätta degar och göra Det var ju mycket roligare än våra kontorsjobb. Vi längtade till det. Därför bestämde vi oss förgöra det fullt ut, säger Jon. Men London var inte rätt plats. Grannhuset till Jons föräldrahÖrnahusen var till salu och paret slog till. Här skapade de Jord & Bord förra sommaren.

– Nu kan vi göra maten som vi älskar på ett sätt som vi tycker är rätt. Konceptet är ju att odlmycket som möjligt själva. Vi har aldrig gjort det i den här skalan förut, men vi lär oss eftersom, säger Jon.

Giovanna nickar:

– Framför allt jag lär mig hela tiden, efter att ha levt i London sedan jag var fem år. Det är fantastiskt att vi kan odla grönsaker och kryddor i vår egen trädgård. Jag känner mig väldigt lycklig här.TEXT: Johan Bentzel | FOTO: Rebecca Wallin Photography

Föregående artikel: Anna Bråkenhielm om hästar och ridning
Nästa artikel: Med genuin kärlek till bakhantverket