Tradition möter förnyelse på Annorlunda

• Kafé, bageri och restaurang vid Stenshuvud på Österlen.

• Grundades 1957 av Astrid Lindqvist.
• Ägs sedan 2015 av Catharina Feuk och Johan Eriksson.
• Känd för sin kakbuffé men har även ett mer matigt utbud, exempelvis räkmackor och surdegspizzor.
• Allt som serveras är bakat på plats i Annorlundas eget bageri.
• För aktuella öppettider och mer information: kaffestuganannorlunda.se

Kaffestugan Annorlunda vid Stenshuvud är en plats med anor och många trogna besökare.

Det finns en förväntan om vad som ska stå på bordet i serveringsrummet: dignande fat med sju sorters kakor, givetvis krönta av den eftertraktade Annorlundabullen, och för ett fast pris ska det gå att äta hur mycket man vill.
Så har det varit sedan Astrid Lindqvist startade kaféet för 65 år sedan och så ska det förbli. Traditionen är stark. Den rubbar man inte på i första taget. Samtidigt finns det ett behov av att låta nya idéer sippra in, för att hitta nya besökare och tillfredsställa andra smaker och behov.
De nuvarande ägarna Catharina Feuk och Johan Eriksson, som tog över 2015, har med finkänslighet och fingertoppskänsla lyckats skapa ett modernt Annorlunda utan att förlora verksamhetens rötter och särart.
– Varje år har vi försökt göra något nytt. Nya utmaningar är det som gör att man lever vidare, säger Johan.
Bryggkaffet är ersatt av finare bönor, en mjukglassmaskin har kommit på plats och kakbuffén har fått sällskap av både ett lite matigare utbud, exempelvis räkmackor, och andra godsaker som morotstårta och cheesecake.
En inglasad disk gör att besökarna numera kan beskåda utbudet med egna ögon innan de beställer. Kakbuffén har dessutom kompletterats med ett åttonde bakverk: en vetelängd.
I kaffestugans källare finns ett stort bageri och det är faktiskt Catharina själv som bakar merparten av de kakor och bakverk som serveras på Annorlunda, även om hon på sommaren har hjälp av den övriga personalen.
Recepten är desamma som på Astrid Lindqvists tid och det är tur att Catharina tycker att det är kul att baka.
– På sommaren bakar vi 2 000 kakor om dagen, säger hon.
Förra årets stora nyhet var surdegspizzor, som blev en stor framgång, och årets nytillskott är en liten butikshörna med lokala produkter samt en fikakasse, som förbipasserande kan ta med sig till stranden.
Nytt för säsongen är också ett serveringstillstånd, som gör det möjligt att ha restaurangkvällar med vin till pizzorna.
– På kvällarna hade vi tänkt att hålla oss på innergården, men om det är dåligt väder är det också möjligt att sitta här inne, säger Catharina.
Hon berättar att beslutet att köpa kaffestugan var ganska impulsivt. De hade redan tankar på att driva en verksamhet ihop och när de såg på Hemnet att Annorlunda var till salu kände de direkt att det vore något för dem. De åkte dit för att titta och insåg potentialen.
Tidigare bodde de i Stockholm, där Catharina jobbade på Google och Johan som brandskyddskonsulent. Det tog ett tag innan de vågade släppa taget helt. De första fem åren delade de sin tid mellan sina ordinarie jobb i huvudstaden och verksamheten på Österlen.
Men när äldsta barnet skulle börja i skolan bestämde de sig för att flytta permanent till Kivik och här har familjen utökats med två hundar och fem hästar. Österlen har blivit hemma och flytten har även påskyndat utvecklingen av kaffestugan.
– Nu hinner vi ju med så mycket mer. Det är ett annorlunda sätt att leva, säger Johan och berättar att de utöver kaffestugan driver ett gym i Kivik och även hjälper till på Kiviks camping, som drivs av Catharinas föräldrar.


TEXT: Johan Bentzel | FOTO: Rebecca Wallin

Föregående artikel: Richard Hobert hör hemma vid havet
Nästa artikel: Upplevelser under vinrankorna