SIDSID Etiskt producerat

LÄS MER: www.sidsid.se

Ett rättvisemärkt badkar, tack. Det skulle vara fantastiskt om det var så, alltså lika naturligt att beställa rättvisemärkta möbler som frukt och grönsaker, tycker Annakarin Sjöberg. Tillsammans med sin man Anders driver Annakarin sedan 5 år butiken Sidsid i Ystad.

Genom sin bakgrund som stylist och frisör i London och i världen, har Annakarin stylat storheter så som Madonna, paret Beckham och Bono. Det intensiva livet fyllt med resor, lyx, pengar och flärd gjorde att hon förälskade sig i kontrasten, då hon mötte det fattiga och det enkla i Marocko.
Inte långt från vårt mäklarkontor i Ystad, in på en av de små gränderna, hittar vi inredningsbutiken SidSid. Innanför dörrarna är rummen fyllda av färg, värme, mönster och vackra inredningsdetaljer. Det är som att stiga in på en bakgata i Marrakesh! På rustika hyllor står handgjorda fat och vackra kranar som, med sina tunna inristade mönster, bjuder in till en sinnlig upplevelse. I mitten av det ena rummet står ett skimrande badkar i mässing, omringat av andra glänsande ting. Bad- och köksinredningen är gjorda med en unik design och med fokus på kvalitet, social omsorg och hållbarhet.
Bakom varje produkt i butiken, finns en omsorg för tillverkningsprocessen. De är handgjorda och tillverkade med en rättvisestandard. För människor med mindre ekonomiska förutsättningar, just i Marocko, skapar tillverkningen av produkterna arbetstillfällen. Annakarin och Anders driver butiken och genom att leva halvårsvis på plats utanför Marrakesh i Marocko har de möjlighet att verkligen ta del av produktionen och dess utveckling. Den etiska aspekten är det som driver de båda och de har en god kontakt med lokala tillverkare och formgivare. Alla produkter handlas direkt på plats av Annakarin och Anders. Produkterna massproduceras inte, utan varje pryl är skapad som ett genuint hantverk, med mycket hjärta och själ. Det finns många solskenshistorier om den enkla, vuxna människan som knappt kan läsa eller skriva och som har fått chansen att arbeta och utvecklas tack vare produktionen för SidSid. Det som gör Annakarin lycklig är att få vara delaktig i en process där människor ges möjligheter att utvecklas, utifrån de förutsättningar som finns. Det gör skillnad i hennes liv, när hon kan hjälpa andra.


TEXT: Johan Bentzel | FOTO: Rebecca Wallin Photography

Föregående artikel: Karl Fredrik på Eklaholm
Nästa artikel: Ranelid får näring på Österlen