Karl Fredrik på Eklaholm

LÄS MER: www.karlfredrik.se

Högsäsongen är just avslutad på Karl Fredrik på Eklaholm. Vi sitter i trädgården en varm tisdagseftermiddag i början av september. Njuter av gassande sol och av ett lugn efter den storm som just börjat lägga sig. Eller…frågan är om det verkligen kommer att bli lugnt för en passionerad florist som lever sin dröm på Österlen?

För ett år sedan köpte Karl Fredrik och sambon Petter den gamla gården i Hagestad radby, med anor från 1600-talet. De hade tidigare gått i tankarna att köpa ett sommarhus eller permanentboende på Österlen med ett pendlingsavstånd från Malmö. Då dök Eklaholm upp! Lyxbohemen inom Karl Fredrik fann en plats för det sköna livet, mitt i bland hårt slit. –”Här kan man njuta av livet utan att allt är så jäkla perfekt”, som Karl Fredrik uttrycker det med ett leende på läpparna.
Drömmen om att på samma plats kunna både bo och driva en verksamhet var en viktig faktor då gården blev deras. De stora svinstallarna tog sin förvandling till butikslokaler, där gammalt och nytt blandas med delikatessprodukter och unika presenter.
Kullerstenen på innergården skymtas under alla olika krukor med växter. Här finner vi en härlig blandning av rosor, mynta av alla de slag, olivträd, trädgårdsinredning och vackra blomsterarrangemang. Färgexplosion och kreativitet möter rustika tegelväggar och ojämna ytor. Den vackra entrén in mot trädgården består av smidesgrindar i kolonial stil från Indien och den har fått namnet Fikonporten.
Efter en vinter av renovering och planer-
ing slog dörrarna till butik och trädgård upp under konstrundan 2016. Karl Fredrik på Eklaholm öppnade med buller och brak och det blev en premiär som hette duga, med 10 000 sålda tulpaner under två veckor. En fantastisk respons från både långväga turister och från lokalbefolkningen runt omkring.
–”Bjud på dig själv, våga satsa och skapa en upplevelse för besökarna”, det kan vara några av framgångsfaktorerna bakom en verksamhet som fungerar, säger Karl Fredrik. Han känner att här finns möjlighet att kunna vara sig själv, att klimatet är öppet och tillåtande. Han menar också att på Österlen är det lätt att nätverka med andra människor som driver verksamhet.
–”Turisterna är viktiga, de gör så att verksamheten flyter och att det blir intensivt i perioder, men det är helg- och åretruntboende som gör att vi kan överleva. De är oerhört viktiga”. Paret har timanställt personal från byn och de tycker att det är självklart och viktigt att ha lokalproducerade produkter i butiken.
Inspirationen hittar de på sina resor. En speciell plats i hjärtat har Provence och en liten by ovanför Nice i Frankrike, som de gärna besöker. Men även europeiska storstäder och de små svenska orterna lockar och ger dem många idéer och inspiration. Andra österlenbor som inspireras av Medelhavet är Sanna Töringe som kommer att ha olivoljeprovning på gården och Peter Englander som har signerat böcker på plats.
Karl Fredrik är florist och har en gedigen bakgrund inom yrket. Just nu har han uppehåll från sina studier till landskapsarkitekt och satsar helhjärtat på att utveckla verksamheten. Planerna och skisserna för nästa säsong är långt framskridna. Ännu en innergård ska anläggas, med bl.a. en vacker voliere från Frankrike. Där kommer besökarna att få uppleva odlingen i köksträdgården och djurlivet bestående av bl.a. pärlhöns och kaniner.
Arbetsmyran Karl Fredrik dukar snabbt av vallmoknäcket och husets egengjorda tomatmarmelad från uteplatsen, innan vi skiljs för den här gången.TEXT: Johan Bentzel | FOTO: Rebecca Wallin Photography

Föregående artikel: Gudrun Schyman sår frön – på Österlen och i världen
Nästa artikel: SIDSID Etiskt producerat