Kåseholms slott – jordnära och exklusivt, modernt och historiskt

FAKTA

Byggdes 1632 som bostad åt Johan Urne, som uppkallade slottet efter sin fru Pernille Jørgensdotter Kaas.

Ägs i dag av Joakim Silvandersson och Jamie White, som både bor och driver verksamhet på platsen, där de blandar privata och publika arrangemang för både små och stora sällskap.

Event i sommar: 28 juli: Outstanding in the Field, ett turnerande matkoncept utöver det vanliga skapat av bland andra personerna bakom Burning Man-festivalen. 23–24 augusti: Kåseholmsdialogen med Susanna Popova, Joakim Hakelius och särskilt inbjudna gäster. 2 augusti: Premiär för Selma Lagerlöf-föreställning med Görel Crona, spelas totalt sju gånger i augusti.

Upplevelser: Slottsmiddag med övernattning. Exklusiv middag med Daniel Berlin som kock.

Läs mer: kaseholm.se

Inuti i tipin är det alldeles lugnt, som ett andningshål i vardagen, men utanför hörs vinden slita i den katedralliknande höladan som tältet är uppställt i.

Längs grusvägen tultar den tre veckor gamla gässlingen Jonas, som har vuxit så snabbt att han själv inte riktigt verkar ha hängt med. Strax intill bräker de nyfikna getterna.

Det är en sida av Kåseholms slott: de sinnliga och jordnära upplevelserna i lantlig miljö.

Men det är också en mötesplats som erbjuder design, kultur och mat av yppersta klass, med Michelinkocken Daniel Berlin vid grytorna, verk av internationellt erkända konstnärer på väggarna och gästspel av framstående skådespelare.

Det säger något om dem som bor och verkar här. Designföretagarna och eventarrangörerna Joakim Silvandersson och Jamie White står tryggt förankrade i myllan men har också en förkärlek för det exklusiva och vackra i tillvaron. De beskriver sig själva som upptäckare och livsnjutare.

Våra sinnen behöver både behagas och utmanas. Oväntade smaker och tankeväckande konst ger nya insikter, men ibland är det också skönt att för en stund känna värmen från en get eller stoppa fingrarna i jorden.

– Det finns en historia bakom allt. Det handlar inte bara om maten på tallriken, utan om den större berättelsen: omgivningarna, designen och konstnärerna som är inblandade i verksamheten, säger Jamie.

Innan han och Joakim kom till Kåseholms slott drev de en eco-resort på ranchen Solliden i norra Kaliforniens vindistrikt, alldeles intill världens största geotermiska fält med mäktiga gejsrar. Långt från Österlen, men ändå inte.

Även där samverkade de nära andra lokala aktörer, lockade prestigefyllda gäster och blandade det högtstående med det tillsynes enkla – alltid med kvalitet som adelsmärke.

Kåseholm var bara en slump. Joakim skulle hjälpa en amerikansk vän att hitta ett hus i Sverige, när han upptäckte slottet på Hemnet. Jamie blev eld och lågor, Joakim var inte lika övertygad, men när de väl besökte slottet försvann alla tveksamheter. Sedan gick det snabbt.

– På tre veckor förändrades våra liv totalt. Det var inte alls planerat, säger Joakim.

Större delen av fjolåret gick åt till att renovera och bygga om både slottet och omgivande byggnader.

Den ljusa och vidsträckta Black Gallery Barn har plats för 140 matgäster, medan den storslagna höladan har plats för 300 personer. Slottsrummen är smakfullt och personligt inredda. Det uppstår en tilltalande spänning mellan modern inredningsdesign och slottets högst påtagliga 400-åriga historia.

På sätt och vis personifierar Joakim och Jamie den nya lyxen, där allt handlar om upplevelser och om att få känna något som ger bestående avtryck i både kropp och själ.

Duon har också ett stort engagemang i miljö- och hälsofrågor, vilket avspeglar sig i verksamheten. Maten som serveras ska helst vara närodlad, gärna på slottets mark, framhåller Jamie.

– Vi har en djup koppling till mat, miljö och hållbara metoder. En plats som denna, där vi kan kombinera konst, design, teater och odling, lägger grunden för en spännande framtid. Vårt mål är att skapa något riktigt coolt.TEXT: Johan Bentzel | FOTO: Rebecca Wallin Photography

Föregående artikel: Tobbe Larsson om det ursprungliga Ponnyakuten-konceptet
Nästa artikel: 20-årsjubilerande Scen Österlen stärker och förenar