20-årsjubilerande Scen Österlen stärker och förenar

Scen Österlen

  • Teaterverksamhet för barn och ungdomar grundad 1999 av regissören och dramatikern Dag Norgård.
  • Den yngre gruppen är öppen för barn från årskurs 2 till årskurs 6/7, den äldre för ungdomar från årskurs 7/8 till årskurs 2 i gymnasiet.
  • Sätter varje sommar upp musikalföreställningar på MårtensPers Scen utanför Brantevik.
  • Årets sommarproduktioner är ”Legally Blonde” och ”Shrek”, med premiär den 10 respektive 12 juli och spelperiod till i början av augusti.
  • Den 20 juli spelas en särskild jubileumsföreställning med tidigare och nuvarande deltagare och ledare, som gör nostalgiska nedslag i forna produktioner.

Det är mer än en månad kvar till premiären, men de 25 ungdomarna på scenen är redan perfekt synkroniserade i dans- och sångnumret ”Allting pekar uppåt för Duloc” ur musikalen ”Shrek”, en av de produktioner som Scen Österlen sätter upp på MårtensPers Scen i sommar.

Under numret står koreografen Sissela Persson som en dansande dirigent en bit upp på läktaren och visar alla steg, medan sånginstuderaren Tove Bergström sitter längst fram och sjunger med i låten.

I 20 år har Scen Österlen engagerat sammanlagt över tusen teaterintresserade barn och ungdomar, varav många har återvänt i vuxen ålder för att i stället leda verksamheten.

Dit hör både Sissela Persson och Tove Bergström. Den senare är också konstnärlig ledare tillsammans med CarlJohan Jörnland och Anna Kesar.

För de flesta blir teatern som ett andra hem. Inte minst under sommaren, då det är full aktivitet nästan dygnet runt. De intensiva, dagliga repetitionerna börjar kring midsommar och i mitten av juli drar själva spelperioden i gång.

Många av föräldrarna brukar också vara på plats och hjälpa till.

– Det är fantastiskt att se ett engagemang som sträcker sig över generationsgränserna, säger Tove Bergström.

Scen Österlen har en barn- och en ungdomsgrupp. Det är de senare som spelar ”Shrek”, medan barngruppen sätter upp ”Legally Blonde”, utåt sett två ganska olika musikaler men med ett gemensamt underliggande tema.

– Vi har alltid en medvetenhet kring vilket budskap vi vill föra fram. Båda de här musikalerna handlar om rätten att få vara den man själv vill vara, att våga bryta mot normer och förändra stereotyper, säger Tove Bergström.

Det tangerar teaterns egen värdegrund om allas lika värde och vision om att stärka de unga deltagarnas självförtroende, samarbetsförmåga och mod att uttrycka sig.

Alla som vill får vara med, oavsett grundkunskaper. Viktigast är att dyka upp och att bidra aktivt i arbetet mot det gemensamma målet.

– Vi ställer höga men rimliga krav. Vi tror på barnen och ungdomarna, att de klarar lite mer än vad de tror. De växer inte bara i sitt konstnärliga skapande, utan kanske framför allt som människor, säger Tove Bergström.

Just den funktionen har Scen Österlen haft för Nikita Uggla och Asta Ravn, som spelar Shrek respektive Åsnan i sommarens uppsättning.

– Teatern har visat mig vägen till den jag är nu och hjälpt mig att hitta mig själv, säger Nikita Uggla.

Både hon och Asta Ravn leder också verksamhetens yngre barngrupp och inser att de nu har blivit förebilder och inspiratörer, på samma sätt som de själva under sin uppväxt hade ledare som de såg upp till och sporrades av.

– Redan när jag var liten tänkte jag att jag skulle bli ledare en dag, men jag blev det mycket tidigare än jag trodde. Jag är redan på andra året, säger Asta Ravn och drabbas plötsligt av insikten att detta är hennes och Nikita Ugglas sista år på scen:

– Vad ska vi göra på somrarna efter det här?TEXT: Johan Bentzel | FOTO: Rebecca Wallin Photography

Föregående artikel: Ulla Viotti skapar rum för litteraturen
Nästa artikel: Kåseholms slott – jordnära och exklusivt, modernt och historiskt