En lekfull tolkning av Italien

Om Pastafabriken Ingelstorp

Pastafabriken beskrivs som en pastafabrik med restaurang snarare än en restaurang med pastatillverkning.

I restaurangen – ”Il Ristorante” – serveras den egentillverkade pastan färsk med olika tillbehör, som i så lång utsträckning som möjligt också är närproducerade. Menyn ändras varje vecka.

I Pastafabrikens butik & deli säljs pastan torkad och förpackad. Pastan finns också att köpa på ägarnas övriga ställen: bageriet Söderberg & Sara i Ystad och Malmö samt på pizzerian Hedvigsdal i Malmö saluhall. Tanken är att även saluföra pastan i andra butiker.

Under sommaren är Pastafabriken öppen onsdagar–lördagar, butik & deli klockan 11–17 och restaurangen klockan 17–21. Andra tider kan råda under resten av året.

För mer information: pastafabriken.com

Med en okonventionell fast kärleksfull inställning till det italienska köket flyttade Per Söderberg, Tilde Möller och Pär Extor för ett par år sedan in en liten bit av Österlen på Malmö saluhall och uppkallade restaurangen efter sin hemby.

Där, på pizzerian Hedvigsdal, får de än i dag utlopp för sina galna pizzafantasier. Degen till de vedugnsbakade läckerheterna görs på närodlat ekologiskt mjöl och mycket av fyllningen kommer från de egna odlingarna på Österlen.

– Egentligen är hela tänket hyperitalienskt, att använda de råvaror som finns i närheten. Det finns inte en italienare som skulle frakta in tomater från ett annat land, säger Per Söderberg.

När trion nu satsar på en ny idé bygger de vidare på samma grund: råvaror från lokala producenter, hemmaodlade tillbehör och samma lekfulla inställning till den italienska mattraditionen – fast med pastan i centrum.

Pastafabriken, som verksamheten kallas, har flyttat in i den forna bilhall som tidigare rymde Ingelstorp Restaurang & Pensionat. Så denna gång håller de sig betydligt närmare hemmavid.

– Framför allt Tilde pratade ofta om att vi borde starta en pastafabrik. Från början var det mest ett skämt, men sedan körde vi förbi här flera gånger och tyckte att det var en häftig lokal. Av en händelse blev den till salu och då slog vi till, säger Pär Extor.

Han skär upp pastadegen i små bitar, som han sedan fingerfärdigt formar till – bokstavligen – små öron. Denna dag står nämligen orecciette med högrevsbolognese på menyn.

Pasta görs traditionellt på italienskt durumvete. Men Per Söderberg och Tilde Möller har i sina övriga verksamheter, inte minst på bageriet Söderberg & Sara i Ystad, länge använt sig av vad de kallar kulturspannmål och var nyfikna på om dessa äldre, ekologiskt odlade vetesorter även gick att göra pasta på.

– De finns ju i vårt ”bageri-DNA”, säger Per Söderberg.

I restaurangen serveras pastan färsk, men i förbutiken finns torkad och förpackad pasta till försäljning.

Tanken är att pastan även ska saluföras i andra butiker. Förfrågningarna har redan börjat strömma in. Men Per Söderberg betonar att de vill ha järnkoll på allt som går ut och därför skyndar långsamt.

– Vi får ofta beröm för våra fantastiska koncept. Men det finns inga koncept. Det är bara ett gäng människor som vill göra roliga saker ihop.TEXT: Johan Bentzel | FOTO: Rebecca Wallin Photography

Föregående artikel: Isabella Morrone om sin matfilosofi
Nästa artikel: Design för glädje och sinnesro