Design för glädje och sinnesro

Inredningsbutik och kafé som drivs och ägs av Maria Engström.

Reunion home designar, importerar och säljer inredning och välbefinnande och har ett nära samarbete med familjer i bland annat Marocko och Indien. Företaget värnar om att de lokala producenterna ska få rätt betalt för sitt hantverk och att deras barn inte berövas sin skolgång.

Den fysiska butiken ligger på Malmövägen 70 i Gärsnäs (Ragnar-Pers) och är öppen varje dag från mitten av juni till sista augusti, klockan klockan 11–18 på vardagar och klockan 11–17 på helger. Därefter är butiken öppen fredag–söndag klockan 11–17. Webbshopen, reunionhome.se, är alltid öppen.

LÄS MER: reunionhome.se

Maria Engströms ambition har alltid varit att göra Reunion home & friends till något mer än bara en butik. Det är också ett kafé och en mötesplats, en fristad som erbjuder stillhet och återhämtning. Det ska vara lite som att kliva in i en annan värld.

Denna reträtt från den brusande tillvaron utanför har hon funnit i Ragnar-Pers i Gärsnäs, där den vildvuxna trädgården, den enorma rymden och takhöjden, de intensivt blå väggarna och ljuset som flödar in genom de snedställda takfönstren blir till ett Narnia på andra sidan garderoben, ett Underland i andra änden av kaninhålet eller, kanske ännu hellre, ett Landet ingenstans mitt i ett stormande hav.

– För att vara framgångsrik i dag måste du erbjuda en upplevelse i din butik. Därför ligger det här så rätt i tiden, att kunna erbjuda ett utflyktsmål, säger Maria.

Det mesta i butiken bär hennes prägel, från de stora föremålen som omedelbart hamnar i blickfånget – möblerna, keramiken och kuddarna – till de små detaljerna, som de ömsom humoristiska, ömsom tänkvärda budskapen på godispåsarna strax innanför entrén. ”Do what you love”, lyder en uppmaning, som har varit hennes egen ledstjärna de senaste 15 åren.

Som chef på ett framträdande it-bolag fick hon mitt i den sprickande bubblan det mentalt påfrestande uppdraget att säga upp tusentals personer. Där och då bestämde hon sig för att aldrig mer dansa efter någon annans pipa.

– Jag ville jobba med något som gör andra människor glada och får dem att må bra. Det är ett val som jag aldrig har ångrat.

Det började med import och försäljning av naturprodukter, framför allt tvålar och annan hudvård, men växte med tiden till ett komplett livsstilssortiment, som bygger på egen design och produktion. Tidigt öppnade Maria också en webbshop, som har vuxit i takt med det ökande intresset för e-handel.

Ursprungligen skedde all tillverkning i Syrien, men när kriget bröt ut tappade Maria kontakten med alla sina leverantörer. Hon vet inte ens om de ännu är i livet och det märks att det smärtar henne.

Syrienkriget blev på många vis en omstart. Maria började med egen doftljustillverkning, med en doft för varje månad, och byggde steg för steg upp verksamheten igen.

I dag samarbetar hon framför allt med hantverksfamiljer i Indien, Marocko och Portugal och har nära relationer till allihop. För henne är det viktigt att barnen går i skolan, att kvinnors intressen tas tillvara och att de produkter som tillverkas inte skadar miljön.

– Det är viktigt för mig att ha full kontroll över hela kedjan. Jag vet precis vem som jobbar med mina saker och hur de gör det.



TEXT: Johan Bentzel | FOTO: Rebecca Wallin Photography

Föregående artikel: En lekfull tolkning av Italien
Nästa artikel: Loa Falkman – mångkonstnär med glimten i ögat