Drakamöllan – gårdshotell i harmoni med naturen

Drakamöllan Gårdshotell

• Verksamhet: Gårdshotell med restaurang, öppet året runt.
• Plats: Strax utanför Brösarp.
• Grundat: 1998 av Ingalill Thorsell.
• Personal: Fyra heltidsanställda plus säsongsanställda.
• Aktuellt arrangemang: Nordiska Dagar 7–8 augusti med temat ”Vi bygger broar” samt fokus på forskning/vetenskap, kultur, näringsliv och idrott.
• Andra återkommande publika arrangemang: Operaföreställningar, Matrundan.
• Förlag: Drakamöllan Förlag har bland annat gett ut kokböcker och en bok om gårdens magi.
• Stipendium: Nordiskt Forum, som erbjuder gästboende under en till fyra veckor för forskare, konstnärer, kulturarbetare, journalister och samhällsdebattörer från hela Norden.
• Läs mer: drakamollan.com


Vid slutet av en grusväg i det böljande skogslandskapet i Brösarps norra backar uppenbarar sig en samling korsvirkeshus med vasstak, kullerstensgångar och omgivande buxbomshäckar. Det är som att anlända till en sagovärld. Men detta är Drakamöllan Gårdshotell, en högst verklig plats, om än unik i sitt slag.

Det är stilla och tyst med en ljummen förmiddagssol som sprider ett milt ljus över skogen och de kuperade gräshagarna. Hästarna har börjat röra sig längre upp i backarna och flocken av fågelskådare, som dök upp tidigt på morgonen på jakt efter sommargylling, har också dragit vidare. Under tiden har de amerikanska konferensgästerna hunnit vakna till en ny dag, Gårdshotellets ägare Ingalill Thorsell har slagit sig ner tillsammans med hotellchefen Lena Stålhammar och kökschefen Paulina Kwiatkowska för att planera dagen, medan gårdens labradorer Kofi och Obama lufsar omkring i trädgården.
Vardagarna är under större delen av året vikta för konferensgäster, men under sommaren fylls hotellet av turister sju dagar i veckan.
– Våra gäster kommer hit för att de söker avskildhet och lugn och ro. Här blir du sedd och får framför allt god mat, säger Lena.
När Ingalill köpte Drakamöllan för 26 år sedan var det en nedgången ödegård. Från början var det namnet som drog henne till platsen. När hon väl kom dit blev hon lika tagen av miljön.
Den ursprungliga tanken var att renovera delar av gården och kombinera ett eget boende med ett litet bed and breakfast. Hon flyttade själv in i mangårdsbyggnaden och gjorde i ordning rum för uthyrning i bagarstugan, dit de första gästerna anlände 1998.
– Jag tänkte att jag kunde låta resten stå. Men det gick ju inte. Det uppstod en obalans. Om man vill ha harmoni på en gård kan inte en del rustas upp och en annan förfalla. Man måste ta sig an allt.
Drakamöllan har blivit framgångsrikt genom att våga bryta mot hotellbranschens normer. Här finns ingen minibar eller tv på rummet. Det krävs också lite ansträngning för att komma innanför dörrarna. Bokningsportaler och internetbokning har valts bort. Det är personlig kontakt via telefon eller e-post som gäller.
Restaurangen är enbart öppen för hotellgästerna, utom vid några enskilda tillfällen om året, exempelvis den traditionella söndagsmiddagen som serveras sista söndagen i varje månad mellan augusti och juni.
– Redan från början bestämde vi oss för att koncentrera oss på gårdens gäster och inte ha en öppen verksamhet där många människor flödar igenom. Det gör det också mer hållbart. Genom att göra som vi gör har vi minimerat slitaget, säger Ingalill.
Därmed inte sagt att Drakamöllan är helt slutet. Tvärtom öppnar sig verksamheten mot världen åtskilliga gånger om året med operaföreställningar, Matrundan i maj och Nordiska Dagar i augusti. I år hölls även en operafestival i juni för att fira hotellets 25-årsjubileum.
Kopplingen mellan Drakamöllan och opera uppstod genom att operasångaren Guido Paevatalu vandrade in på gården för 23 år sedan, knäppte med fingrarna för att kontrollera akustiken och konstaterade att platsen var perfekt för konserter.
Drakamöllans koncept bygger på en alldeles egen strategi. Den bärande visionen har varit att verksamheten ska hålla sig innanför väggarna och att den ursprungliga gårdsmiljön ska bevaras. I övrigt har Ingalill följt sitt hjärta och sina instinkter.
– Varje gäst som går ut genom dörren ska vara en ambassadör. Jag tror att alla som kommer hit upplever att de blir en del av Drakamöllans familj.


TEXT: Johan Bentzel | FOTO: Rebecca Wallin

Föregående artikel: Himlen möter havet på Kiviks Hotell
Nästa artikel: Beatrice Järås – ett rörligt liv