Himlen möter havet på Kiviks Hotell

Kiviks Hotell

• Verksamhet: Hotell och restaurang med konferenslokaler, spa och gym.

• Ägare: Ove och Lisbeth Linde.
• Grundades: I nuvarande regi sedan 2008.
• Öppettider hotellet: Öppet för gäster året om.
• Öppettider restaurangen: Öppen dagligen 3 juli–12 augusti från klockan 18. Övrig tid öppen tisdag–lördag från klockan 18.
• Läs mer: kivikshotell.se


Havet och himlen är Kiviks äldsta vänner. Denna formulering av Björn Ranelid står inristad på en stenportal i Kiviks Hotells trädgård, och det finns nog ingen bättre plats än just här att bevittna och intyga sanningshalten i detta påstående.

Hotellet och dess restaurang ligger på en höjd med milsvid vy över Hanöbukten, som flyter samman med det vidsträckta himlavalvet. För att citera Michael Saxell, en annan ordkonstnär från trakten: De' e' nog lite närmre till himlen från Österlen.
– Gud skapar inte fler sådana här platser, konstaterar Ove Linde, som driver verksamheten tillsammans med hustrun Lisbeth, och blickar ut genom de stora fönstren i restaurangen.
Delar av hotellet är inrymt i en drygt hundra år gammal byggnad, Villa Emiliero, som ursprungligen var en exklusiv bostad med en trädgård inspirerad av Sofiero. Här hyrde målarprinsen Eugen in sig tre somrar i början av 30-talet.
1957 tog landstinget över huset, som byggdes ut och gjordes om till ett konvalescenthem. 35 år senare blev det först restaurang och därefter även hotell, men det dröjde ytterligare några år innan makarna Linde kom in i bilden.
– Det började med att vi skulle köpa Hotell Svea i Simrishamn, men den affären drog ut på tiden och blev aldrig av. Då fick vi höra att även det här var till salu, säger Ove.
I juli 2007 gjordes affären upp och den 31 januari 2008 fick makarna tillträde.
De ville öppna till påsk samma år, men det krävde en rejäl upprustning av de då rätt föråldrade lokalerna. Köket byggdes om och samtliga rum på plan två försågs med dusch och toalett. Allt gjordes på rekordtid.
– Påsken var tidig det året. Vi hade bara sex veckor på oss, säger Lisbeth.
Sedan dess har de successivt fortsatt att utveckla verksamheten till dagens toppmoderna anläggning med 32 rum, konferenslokaler, restaurang, gym samt spa- och relaxavdelning. Poolen är 12 gånger 4 meter med ett djup på 1,5 meter. Vattnet är alltid 29 grader varmt.
Makarna Linde visar stolt runt i byggnaden, där varje rum har sin särpräglade stil. Vissa har utsikt över havet, andra över parken på baksidan. Fyra av rummen är dessutom sviter.
Sluttningen på havssidan, som förr mest liknade en försummad tomt, har i dag formen av en italiensk nyrenässansträdgård.
– För oss som jobbar här dagligen har det varit viktigt att skapa en vacker miljö. Samtidigt som det gör gästerna nöjda får vi en pigg arbetsplats, säger Lisbeth.
Makarna Linde är sanna entreprenörer. Ove är elektriker i grunden och startade egen firma på 70-talet, där även Lisbeth jobbade efter att ha skolat om sig från arbetsterapeut till ekonom. Som mest hade företaget upp emot 70 anställda.
Parallellt började Ove och Lisbeth att investera i fastigheter och även ge sig in i andra branscher. Sedan mer än 30 år tillbaka äger de exempelvis ett företag inom cybersäkerhet med dotterbolag i både Österrike och Finland.
Nyligen gick de även in i ett bolag som utvecklar sensorer som mäter förruttnelse i kött. Dessa kan på sikt ersätta datummärkning på butiksvaror och bidra till minskat matsvinn. Nanoteknik är ett annat område som makarna satsar på. De senaste sex åren har de också byggt 325 studentlägenheter.
Trots alla järn i elden är det ändå Kiviks Hotell som ligger dem varmast om hjärtat. Lokalerna genomsyras av deras intresse för kultur, konst och design, vilket är en stor del av upplevelsen, framhåller Lisbeth.
– Vi vill också att man ska kunna komma hit under hela året. Österlen blir ju i övrigt nedstängt på hösten. Vårt spa och gym är öppna även för dem som inte bor på hotellet. Det är många som kommer hit och simmar på morgonen.


TEXT: Johan Bentzel | FOTO: Rebecca Wallin

Föregående artikel: Drakamöllan – gårdshotell i harmoni med naturen
Nästa artikel: Rolf Lassgård låter lustens låga brinna