Dela på Facebook gratis värdering

Kulturgård mitt i byn!

Gärsnäs, Malmövägen 70

Boarea
230 m²
Antal rum
8 rum
Tomtarea
4 094 m²
Pris
3 965 000 kr

En spännande fyrlängad gård mitt i byn! Här finner vi en rejäl mangårdsbyggnad om 230 kvm med vattenburen värme, solceller och fiber. Ackompanjerad av en u-formad utställningslokal om 650 kvm. Gott om parkeringsplatser och rymliga utemiljöer. År 2000 fick gården Simrishamns kommuns arkitekturpris!

Boningshuset har allrum, sovrum, badrum och kök/pentry i båda plan. Ett väldigt rymligt hem. Den flexibla verksamhetslokalen har sedan decennier fascinerat många besökare. Artister, poeter, författare, sångare, musiker, dansare och konstnärer från hela världen har bidragit i något av de ca 1 000 evenemang som arrangerats. Lokalen är godkänd för 800 personer och har en magisk akustik. Mycket generös takhöjd på upp till sju meter och massa takfönster, och två enorma kakelugnar. Därtill en fullt utrustad lägenhet med kök, bad, sovrum.

Trädgård ritad av T Nordströms Arkitekter där vi även finner en rad extra byggnader. Gärsnäs har ett mycket kommersiellt läge på Österlen och har som en av få orter tåg- och bussförbindelse med Malmö/Lund.

Visningar

Kontakta mäklaren för visning.

Budgivning

Lägga bud? Kontakta ansvarig mäklare.

Marcus Ekström
Marcus Ekström
Ansvarig mäklare
/

Boningshus

Entré genom det enorma uterummet och vidare till en rejäl hall med plats att hänga ytterkläder. Till vänster finner vi ett rejält allrum och därefter två rum med valv emellan (de är dock båda nåbara från det stora allrummet, så här kan med enkla medel två sovrum skapas). Till höger från hallen kommer vi till ett kontor med ståtlig trappa upp till övre plan. Vidare nås ett stort sovrum. Från både allrummet och kontoret nås köket med nedgång till källaren. Här finns även en groventré och ett stort badrum, vilket också kan göras nåbart från sovrummet.

Trappa upp till övre plan och dess matrum/kök. I anslutning finns ett badrum och en rejäl råvind, samt ett allrum. På båda gavlarna finns sovrum, varav det ena med trappa ned till utemiljön.

I källaren finns olika förrådsutrymmen, en separat toalett och pannrum. En bevarad bakugn skvallrar om gårdens långa historik. Källaren har även en egen entré från innergården.

Verksamhetslokal

U-formad byggnad innehållande ett stort verksamhetsutrymme om ca 650 m² golvyta och en lägenhet. Lokalen rymmer 800 koncertgäster eller 360 sittande gäster. Ca 190 breddmeter tavelhängning. Lokalen har en takhöjd på hela sju meter och har en mängd takfönster. Gjutet golv med förberedd vattenburen golvvärme (under del som är klinkerbelagd) och gummisviktande spontat trägolv (avsedd för dansare) i resterande del. Här finns även två enorma täljstenskaminer om 1,5 ton styck och luft/luft-pump. I ett tidigt skede av renoveringen, så planerades 2x15 st enrumslägenheter att uppföras i verksamhetslokalen, vilket fortfarande är möjligt att uppföra, då avloppsbrunnar mm (VA-skiss finns) är på plats.

Övernattningslägenhet har ett fullt utrustat kök, badrum, tvättmaskin och WC/dusch (all maskinell utrustning från 2018). Bredvid lägenheten finns ytterligare en toalett.

Kort fakta

Typ
Friliggande villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Fast.beteckning
Stiby 150:1
Adress
Malmövägen 70
Postadress
27261 Gärsnäs
Område
Gärsnäs
Kommun
Simrishamn
Boarea/biarea
230/30 m²
Areakälla
Areauppgifter enligt säljaren
Antal rum
8 rum & kök, varav 3–5 sovrum
Tomtarea
4 094 m²
Pris
3 965 000 kr

Byggnad

Byggnadstyp
1 ½, delvis källare + utställningslokal
Byggnadsår
ca 1800 och 1930-40-tal
Fasad
Puts/trä
Stomme
Lersten/tegel/natursten
Fönster
3-glas/2-glas
Bjälklag
Trä/gjutet
Plåtarbete
Plåt
Tak
Plåt
Grund
Natursten
Uppvärmning
Vattenburen värme från luft/vatten-värmepump (2020) + solceller
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten. Kommunalt avlopp.
Ventilation
Självdrag
Övriga byggnader
När verksamhetslokalen renoverades av f.d. ägare så fick den helt nya takstolar, isolering och nytt yttertak. Invändigt gjutet golv med vattenburen golvvärme (där klinker ligger). Väggarna fick invändigt en ny skalvägg i 200 mm lecasten och utvändigt regling, isolering och råspont. Takfönster från Velux. Luft/luft-värmepump (2010). Lokala hantverkare har utfört arbetet!

Tomten

Förutom den stora verksamhetslokalen och det f.d. boningshuset, så finns flera andra byggnader; en spännande mindre utställnings/samlingslokal på innergården, en större byggnad väster om övriga fastigheter som kan användas som förråd eller verksamhetslokal, samt en garagebyggnad (med el, vatten och förberett för värme) norr om verksamhetslokalen.

Bilplats

Anlagd parkering finns för ett stort antal bilar väster om boningslängan. Två förråd kan rivas i det fall att man vill utöka mängden parkeringsplatser.

TV- och internetanslutning

Bredband: Fiber.

Ekonomi

Taxeringsvärde
694 000 kr
Taxeringsår
2021
Byggnadsvärde
356 000 kr
Markvärde
338 000 kr
Skatt/avgift
6 940 kr
Typkod
122, Lantbruksenhet, bebyggd enbart med ekonomibyggnad

Pantbrev

Totalt 1 st pantbrev om 1 500 000 kr.

Servitut / Planbestämmelser

Inskrivna servitut och övriga gravationer
Avtalsservitut D-2019-00203437:1
Planbestämmelser
Stadsplan (1964-06-17)
Rättigheter last
Last: Avtalsservitut Väg, D201900203437:1.1

Övrigt

Mangårdsbyggnaden (bostaden) uthyres sedan flera decennier till en förskola, vilka flyttade ut under 2023. Nuvarande fastighetsägare har i juni 2023 fått ett bygglov godkänt för att ändra bostadsbyggnaden från förskola till enbostadshus, se bilagt beviljat bygglov.

Fastigheten genomgick våren 2022 en avstyckning och fick då sina nuvarande gränser. Taxeringsvärde och typkod har ännu ej uppdaterats. Efter omtaxering, så torde fastigheten få typkoderna "220 Småhusenhet, bebyggd" och "325 Hyreshusenhet, lokaler".

Fastigheten säljes med en s.k. FRISKRIVNINGSKLAUSUL, vilket innebär att säljaren friskriver sig från faktiska fel i fastigheten. Kontakta fastighetsmäklaren för mer specifik information om vad detta innebär.