Köpa nyproducerat – hur går det till?

Att köpa en bostad är ofta den största privatekonomiska affären i en persons liv, en process fylld med både spänning och känslor. Det är en tid av stora beslut som kan vara både glädjefyllda och nervpirrande. Att köpa en nyproducerad bostad lägger till något extra i den upplevelsen. Tänk dig att vara den första som stiger in i ditt nya hem, den första som lagar en måltid i köket eller vaknar upp till en ny morgon i ett helt nytt kapitel av ditt liv.

Att köpa en nyproducerad
bostad är lite speciellt!

Processen att köpa en nyproducerad bostad skiljer sig väsentligt från att köpa en befintlig bostad. Ofta köper du en bostad som ännu inte är färdigställd, vilket kan väcka många frågor. Köpprocessen involverar också nya begrepp som du kanske inte stött på tidigare, såsom reservationsavtal, förhandsavtal och upplåtelseavtal. Hur ser egentligen processen ut från början till slut?

En skillnad är också att processen tar lång tid. På Mäklarna Ekström är vi här för att guida dig steg för steg genom köpprocessen för din nyproducerade bostad, så att du kan känna dig trygg och informerad på din resa mot ett nytt hem. 

1

INTRESSEANMÄLAN & SÄLJSTART

Varje nyproduktionsprojekt är unikt och bakom varje bostad ligger månader och ibland år av planering. För att ge dig som kund möjligheten att göra en intresseanmälan i ett tidigt skede, lägger vi ofta upp kommande bostadsprojekt på vår hemsida. Redan innan säljstart.

När dagen för säljstart närmar sig, lanserar vi bostadsprojektet på den öppna marknaden och inleder försäljningen. Varje projekt har ett unikt upplägg för säljstarten. Mer detaljerad information finns under varje specifikt bostadsprojekt på vår hemsida.

Grundprincipen för säljstarten är oftast av typen "först till kvarn". Ibland inleds säljstarten med en öppen informationsträff eller en platsträff på området som ska exploateras.

Intresseanmälan

Skicka in din intresseanmälan i god tid. I varje enskilt projekt beskrivs hur anmälan skall gå till.

Visning

Platsvisning av området, ibland finns även en visningslägenhet. Se på material, köksluckor m.m.

Säljstart

Lanseringen och anmälan. Principen ”först till kvarn” gäller.

2

BOKNINGSAVTAL, TILLVAL OCH FÖRHANDSAVTAL

När du har valt din bostad och blivit kontaktad av ansvarig mäklare, är det dags att skriva ett bokningsavtal med bostadsutvecklaren. Oftast betalar man en reservationsavgift som senare räknas av på den eventuella handpenningen.

Efter att bokningsavtalet är undertecknat, får du möjlighet att välja tillval och inredning för att sätta din personliga prägel på bostaden. Bokningsavtalet är inte juridiskt bindande, så du kan när som helst avbryta ditt köp.

Förhandsavtalet är ett juridiskt bindande avtal mellan dig och bostadsrättsföreningen. Vid detta skede finns det en intygsgiven kostnadskalkyl. Om föreningen beslutar att ta ut en handpenning krävs en garanti och godkännande från Bolagsverket.

Bokningsavtal

Det första kontraktet skrivs. Här framgår pris, preliminära datum m.m.

Tillval

Möjlighet att göra tillval för att sätta din egen prägel.

Förhandsavtal

Ett bindande avtal mellan köpare och bostadsrättsföreningen.

3

Upplåtelseavtal & Slutbesiktning

I nära anslutning till att bostaden är inflyttningsklar så tecknas ett upplåtelseavtal. Det finns nu en intygsgiven ekonomisk plan som är registrerad på bolagsverket. Du som köpare får också information om hur slutbetalningen skall gå till. Det är nu dags att förbereda inför själva flytten!

En oberoende besiktningsman utför en slutbesiktning av bostaden tillsammans med föreningen och byggherren. Du har ofast möjlighet att närvara. Eventuella anmärkningar åtgärdas av byggfirman innan du tillträder bostaden.

Upplåtelseavtal

Det sista kontraktet skrivs. Du får här information om slutbetalning och hur tillträdet skall ske.

Slutbesiktning

En oberoende besiktning av bostaden mellan bostadsrättsföreningen och byggherren.

4

INFLYTTNING & GARANTIBESIKTNING

På inflyttningsdagen möter representanter från föreningen, mäklaren och ibland byggherren upp för att välkomna dig. En genomgång av bostaden sker där eventuella åtgärder efter besiktningen och instruktioner om hur hemmets system fungerar genomgås. Slutbetalningen ska vara klar och pengarna på plats hos bostadsrättsföreningen.

Två år efter inflyttning genomförs en garantibesiktning där eventuella garantifel noteras och åtgärdas. Du kommer att informeras i god tid om när och hur detta sker.

Inflyttning

Det sista kontraktet skrivs. Du får här information om slutbetalning och hur tillträdet skall ske.

Garantibesiktning

Två år efter inflyttning gör man ytterligare en besiktning.

Vad är din bostad värd?

boka gratis värdering

Vad är ditt boende värt? Oavsett om du bara är nyfiken eller går i säljtankar. Välkommen att kontakta oss för en gratis värdering. En fastighetsmäklare, från något av våra kontor på Österlen eller i Ystad, besöker dig för att uppskatta värdet.