Förr och nu möts i handgjorda hus

Handmade Houses

Företaget drivs av Rörumsborna Peter Johansson och Helene Fuglsang. Grundidén är att förena gamla traditioner och nutida krav i moderna skånelängor, som säljs nyckelfärdiga. Hittills har de byggt ett tiotal hus, varav hälften finns i Rörum. I det egna snickeriet, som är en viktig komponent i företaget, tillverkar de allt från kök och garderober till fönsterpartier och ytterdörrar.

För mer information: handmadehouses.se

”Home is where your heart is.” Citatet som kryddar Handmade houses hemsida blir nästan en förkunnelse. Det är lätt att låta hjärtat flytta in, när ett hus också är byggt med hjärtat.

Peter Johansson och Helene Fuglsang skapar nytt där inget tidigare fanns, erbjuder modern komfort och standard i sunda och naturliga material, samtidigt som de besjälar platserna som om de varit bebodda i sekler. Det traditionella möter det nutida i både byggteknik och estetik.

– Gamla hus är ofta väldigt krusidulliga och fulla med snirklar. Det är inte riktigt vad man vill ha i dag. Vi jobbar mycket med raka linjer, rymd och ljus. Men genom djupet i fönsternischerna och andra detaljer försöker vi få skuggorna att falla på olika sätt för att skapa dynamik och liv i rummet. Det blir nästan som att möblera med väggarna, vilket man gjorde mycket förr, säger Peter.

Ett kök förde honom och Helene samman, när hon för 20 år sedan lämnade Danmark för Östra Tommarp. Hon beställde, han byggde. Men hon föll inte bara för hans hantverk, utan för hela honom – och kärleken var besvarad.

Sitt första gemensamma hus byggde de för 14 år sedan. Sedan dess har det blivit ett tiotal hus, varav hälften i Rörum, där de även bor själva.

I dag är det bara en vassruska i bortre änden av deras trädgård som skvallrar om tomtens förflutna som träskmark. När man ser den charmiga skånelänga som i dag pryder fastigheten, är det svårt att förstå att detta förflutna ligger endast sju år tillbaka i tiden.

Alla Peters och Helenes hus är verkligen byggda för hand, från den murade grunden och uppåt. Bolagsnamnet är inte taget ur luften. Dessutom gör de i princip allting själva.

Medan Peter står för erfarenheten och fackkunskapen, har Helene ett organisatoriskt sinne och god känsla för färger. Planering, inredning och färgsättning faller på hennes lott.

– Vi kompletterar varandra bra. Jag bidrar nog mycket med ”hygge”. Jag hittar de där mysiga detaljerna som vi bara måste ha med, säger hon.

Hon brukar också finna tomterna där husen ska ligga, vilket nästan är det svåraste.

– Våra hus passar inte in var som helst. Vi måste hitta rätt miljö.

Husen byggs ett i taget och säljs nyckelfärdiga. Det nyaste finns i Gladsax och är på väg ut till försäljning.

Den öppna planlösningen med öppet upp i nock, den stora öppna spisen som kan beskådas från två håll och den mysiga glasverandan är återkommande koncept. Standardlösningar är en förutsättning för att få ekonomi i projekten. Men nästa gång kan det ändå bli något helt nytt.

– Vi funderar på att göra en magasinsbyggnad, säger Helene.

Eftersom husbygge är en tidskrävande process med mycket väntan, inte minst på bygglov, överväger de också att ta sig an andra mindre projekt, berättar Peter.

– Det är bra att ha något att fylla luckorna med, men det får inte ta överhanden.TEXT: Johan Bentzel | FOTO: Rebecca Wallin Photography

Föregående artikel: Isabella Morrone om varför du inte ska skära din spagetti
Nästa artikel: Loa Falkman – mångkonstnär med glimten i ögat