Sjöfolket bevarar Österlens fisketradition

Sillfiléerna hänger på långa rader inne i rökskåpet. Ungefär var tionde minut måste ställningen vändas, och när Per Öman och Marcus Cimmerholm öppnar luckorna väller röken ut och förstärker de redan starka dofterna av rökt fisk i lokalen.

För att dämpa brasan som flammar under ställningen passar de också på att hiva in mer alspån. Det är röken man vill åt, inte lågorna, förklarar Marcus Cimmerholm.

– Det ska helst inte brinna. Då trillar fiskarna ner.

Fisket har alltid varit en viktig del av Österlen och i snart 30 år har Sjöfolket i Simrishamn byggt vidare på denna tradition, som också går hand i hand med ägarfamiljen Ekströms egen släkthistoria.

Bland forna tiders sjökort och båtredskap på väggarna i restaurangen hänger en gammal men vacker livboj med inskriptionen ”Natalia”.

– Min morfar var skeppare i Skillinge. Fem skutor hade han under årens lopp och Natalia var den nästsista och också den som gav honom bäst ekonomi, men tyvärr förliste den, säger Sjöfolkets grundare och vd Tom Ekström.

Sjöfolket är företagets publika varumärke, det egentliga namnet är Skillinge Fisk-Impex AB. I början skötte Tom Ekström, som har varit i fiskbranschen sedan tidigt 70-tal, verksamheten ensam hemifrån. Då var affärsidén att köpa in fisk för vidareförsäljning.

Efter några år inleddes en expansion genom uppköp av andra lokala företag, vilket både breddade verksamheten och ökade personalstyrkan. I dag sysselsätter företaget ett 70-tal personer och har en stor anläggning i Simrishamn.

Huvudverksamheten är förädling av fiskprodukter, främst sill och torsk, som säljs vidare till livsmedelsbutiker i södra Sverige. Förädlingen sker helt utan konstgjorda aromer och kemikalier.

Sjöfolket har också en egen fiskbutik och restaurang, som stadigt ökar i popularitet.

– Folk gillar att handla direkt från producenten. Vi satsar mycket på lokal fisk men köper också från västkusten. Vår varmrökta lax är väldigt omtyckt. Vi har också 15 sorters sillinläggningar och många färdigrätter. I maj började vi även med sushi, säger vice vd:n Kristian Ekström, som har jobbat sida vid sida med sin far i 20 år.

Det är viktigt att även kommande generationer får njuta av färsk fisk och att fiskenäringen inte bara blir en del av Österlens historia, utan också av dess framtid. Därför värnar Sjöfolket om ett hållbart fiske.

Genom sitt nära samarbete med bygdens fiskare bidrar företaget till att näringen både bevaras och utvecklas, betonar Kristian Ekström.

– Det är viktigt att det finns någon som tar hand om den fisk som kommer i land här. All fisk som kommer in till oss förädlar vi själva och vi tar verkligen vara på allt. Det som inte blir filé blir rens som går till djurmat.TEXT: Johan Bentzel | FOTO: Rebecca Wallin Photography

Föregående artikel: Lisen Bratt Fredricson om att ha Bruce Springsteens dotter som kund
Nästa artikel: Rök, rock och en stor stark