Matglädje på randen till naturen

Talldungen

Talldungen gårdshotell är både hotell och restaurang. Konferensverksamheten står i fokus måndag–torsdag under större delen av året.

Under våren är restaurangen öppen för både hotellgäster och andra besökare alla fredagar och lördagar från klockan 17 samt helgdagar som påsk och Kristi Himmelsfärd. Mellan midsommar och mitten av augusti är restaurangen öppen alla dagar i veckan. Bord bokas enkelt via Talldungens hemsida.

2016 fick Talldungen gårdshotell Skånska gastronomipriset i kategorin Årets krog och nominerades nyligen i kategorin Årets värdskap 2017.

För mer information: talldungen.se

Att kliva in på Talldungen gårdshotell i Brösarp känns nästan som att komma hem till ägarparet Emma och David L. Höök. Fram tills för inte så länge sedan var det också det man gjorde.

Numera har de flyttat några hundra meter bort till en nybyggd villa, men den familjära atmosfären vilar fortfarande varm och inbjudande över både mottagande och inredning.

Redan strax innanför entrén slås det fast: ”Välkommen upp – det är på andra våningen det händer”. Det är bara att följa uppmaningen och fortsätta uppåt i den svängda trappan, som leder rakt in i verksamhetens hjärta: matsalen.

För Emma och David är Talldungen mer en restaurang med rum än ett hotell med restaurang.

– Sedan är det fantastiskt med rummen, för de ger oss möjligheten att rå om människor ännu längre. Vi får mata dem, ge dem vin och skicka ut dem i naturen dagen efter, säger Emma.

Både hon och David blev intresserade av matlagning redan som barn och valde tidigt inriktning i livet. Emma gjorde i och för sig en avstickare och utbildade sig till landskapsarkitekt, men det blev bara en liten omväg för att hitta hem igen.

Maten på Talldungen är jordnära och enkel. Råvarorna är lokala, smakerna sydeuropeiska. Brödet bakas i det egna bageriet och källaren är full av spännande drycker. Spisarmenyn består av fyra rätter.

– Vi tycker om tanken på en gemensam måltid, där det kommer tallrikar på bordet och där du som gäst kan luta dig tillbaka och känna dig trygg. Det handlar inte bara om vad du har på tallriken och i glaset, utan också om den kärlek som du omgärdas av. Verklig magi skapas när du blir berörd på riktigt, säger Emma.

Talldungen dök upp i paret Hööks liv våren 2011 vid exakt rätt tidpunkt. De hade en stark längtan efter den skånska landsbygden. Samtidigt hade de precis blivit erbjudna en lokal i Uppsala, där de vid den tidpunkten bodde, och behövde fatta ett livsavgörande beslut: binda upp sig där eller ta steget ut i det okända.

De 800 kvadratmeterna i det forna hälsohemmet och äldreboendet intill Brösarps backar gick inte att motstå. På sommaren flyttade de in och drog i gång mer eller mindre omgående. Sedan dess har de renoverat, byggt om och format lokalerna parallellt med att de har utvecklat verksamheten.

– Det finns ett egenvärde i att det får ta tid. Det här är något som vi vill göra långsiktigt, säger Emma.

Att det är här de hör hemma råder det ingen tvekan om. Både syskon och föräldrar har flyttat efter. Nästa steg är att även locka hit vännerna, påpekar David, halvt på skämt, halvt på allvar.

– Österlen är lite av Sveriges trädgård. Här odlas grödorna, här föds djur upp. De turister som kommer hit är också mycket kultur- och matintresserade. Många som verkar här bottnar dessutom mer i idéer än i ren business. Jag menar, hur många biografer finns det inte här? Och det är ganska häftigt att det finns en slaktare i lilla Brösarp!TEXT: Johan Bentzel | FOTO: Rebecca Wallin Photography

Föregående artikel: Loa Falkman om att våga säga upp sig från en fast anställning
Nästa artikel: Förr och nu möts i handgjorda hus