Mannen bakom världens bästa häst

– Det finns en som har gjort två. Ingen har gjort tre. Men Aladdin gjorde fyra, säger Erik med stolthet i rösten.

Erik Erlandsson

  • Känd som: Nestorn inom svensk arabhästuppfödning.
  • Bor: Tomelilla.
  • Ålder: 90 år.
  • Mest kända häst: Aladdin (1975–2010), världens mest betydelsefulla arabhäst, som föddes i Tomelilla och såldes till USA som treåring.
  • Andra bedrifter: Var med och grundade Svenska Arabhästföreningen 1964 och var också dess första sekreterare. Lät också uppföra 51 villor på den mark i Tomelilla där han tidigare drev Möllebackens arabstuteri.

Lalage var ett utdömt, halt sto och Nureddin en oberäknelig hingst med kort stubin som tjänstgjort vid förnäma Circus Knie i Schweiz. Båda hade sina bästa dagar bakom sig och var klassade som slakthästar.

Men Erik Erlandsson, nestorn inom svensk arabhästuppfödning, såg en potential och lät para de två hästarna, som han köpt in till sitt arabstuteri Möllebacken i Tomelilla.

Fölet kom till världen 1975. Han fick precis som sin far ett namn ur ”Tusen och en natt”, Aladdin, och växte upp till en av världens mest betydelsefulla arabhästar.

– När han var 20 minuter gammal sa jag att här är världens bästa häst. Ingen har någonsin kunnat säga emot. Det fanns en särskild aura omkring honom, säger Erik, som egentligen insåg vad som var på gång tidigare än så.

I samband med Arabhästföreningens tioårsjubileum 1974 bodde de internationella deltagarna på Savoy i Malmö. På allas nattygsbord stod ett inramat foto av Nureddin, den blivande fadern.

– Jag var så säker på att det skulle bli något bra av Aladdin att jag marknadsförde honom redan innan han var född.

Både Eriks far och farfar var hästhandlare, men själv ville han ägna sig åt andra hästkrafter och började sälja bilar i stället. Men hästarna fortsatte att vara en stor del av hans liv och till slut vann djuren över maskinerna.

Ett avgörande ögonblick kom i början av 60-talet, när han skulle hämta hem ett ponnysto som blivit betäckt hos Mary Stevens på Torne. På samma gård fanns också några arabiska fullblodsston. Erik kunde inte slita blicken ifrån dem.

– De var så sköna. Då sa jag att detta ska bli mitt öde. Och det blev det. När det var som mest hade jag ett helt gross, 144 hästar!

Men ingen annan häst har någonsin kunnat mäta sig med Aladdin, som såldes till USA när han var tre år gammal.

Priserna regnade över honom och även 391 av hans avkommor har blivit mästare, varav fyra National Champion Stallion. Det sistnämnda är helt unikt.

– Det finns en som har gjort två. Ingen har gjort tre. Men Aladdin gjorde fyra, säger Erik med stolthet i rösten.

Under glansdagarna på 80-talet kostade det 35 000 dollar att låta ett sto bli betäckt av Aladdin. Själv ägdes han av ett syndikat, som bestod av 50 andelar. Dessa såldes och köptes precis som aktier. Som högst var priset 350 000 dollar för en andel.

Nio år har passerat sedan denne unike hingst gick bort, men han lever starkt i Eriks minne. Den spänstige 90-åringen blickar ömsint på det stora fotot på Aladdin i naturlig storlek som förvaras på Kåseholms slott.

Han har också låtit tillverka exklusiva amuletter som innehåller strån från Aladdins man. Två av dem finns i drottning Silvias och prinsessan Madeleines ägo.

Minnet av Eriks egen gärning lever kvar i ett helt villakvarter i Tomelilla, där de 51 husen ligger på den mark som en gång var Möllebackens arabstuteri. Gatorna bär namn som Sadelmakaregatan, Kuskgatan, Hovslagaregatan och Hästhandlaregatan.

Men namnet Ryktaregatan ligger Erik inte bakom. Det betonar han med emfas:

– Det är ingen korrekt benämning. Stalldräng heter det ju! Eller som man säger på Flyinge: stallbetjänt.



TEXT: Johan Bentzel | FOTO: Rebecca Wallin Photography

Föregående artikel: Nisse Landgren om Jazz under stjärnorna
Nästa artikel: Ristade ägg fångar förflugna ögonblick