Kreativiteten får fritt utlopp i containern

Fri Kommunikation

• Fullservicebyrå inom kommunikation, som erbjuder allt från koncept och idé till produktion av text, foto, rörlig bild, grafisk form, webbplatser med mera.

• Drivs av grundarna Frida Jönsson och Rebecca Wallin i samarbete med frilansmedarbetare.

• Har vuxit fram ur Fridas och Rebeccas vänskap, som grundlades när båda var föräldralediga 2015, och de olika projekt som de sedan dess har drivit tillsammans. Deras första träff mynnade faktiskt ut i deras första gemensamma projekt.

• Har sin fasta plats i ett nybyggt containerkontor vid infarten till Brantevik.

• Läs mer: frikommunikation.se

Den grafiska formgivaren Frida Jönsson och fotografen Rebecca Wallin insåg tidigt i sin vänskapsrelation att de delade en gemensam vision: Varför ska de behöva ge sig ut i världen för att driva företag, när de kan ta världen till Österlen?

Denna idé manifesteras på två sätt. Dels genom duons gemensamma företag Fri Kommunikation, som är en fullservicebyrå inom kommunikation. Dels genom det 150 kvadratmeter stora kontor som de har låtit uppföra i Brantevik.
Utifrån ser byggnaden ut som ett trähus, men invändigt finns det tydliga spår av det grundläggande materialet: sex återvunna fraktcontainrar.
– Att ha gjort det här containerbygget är ett slags statement. Vi är här för att stanna och befäster tydligt vår plats på Österlen, säger Rebecca.
– Vi har som mest att göra på våren och hösten. När resten av Österlen vilar är det högtryck i containern. Det är precis det vi vill, så att vi kan dra hit folk off season och stärka bygden, tillägger Frida.
Till skillnad från många andra som bygger containerhus har hon och Rebecca inte velat dölja konstruktionen genom att putsa och måla innerväggarna. Tvärtom har de rustika och medfarna metallväggarna blivit en framträdande del av inredningen.
Klotter, skyltar och andra märken från containrarnas oräkneliga färder över världshaven har bevarats. Historien ligger vidöppen, samtidigt som huset är redo att fyllas av nya berättelser.
– Vad vi vet finns det inget annat containerhus som har det här stuket med de råa och autentiska väggarna. Så detta är unikt. Åtminstone i Sverige, kanske i Europa. Det var självklart att behålla strecken, rosten och bulorna. Allt är ju spår av liv, säger Frida.
Entréplanet består i huvudsak av en stor öppen yta, där arbetsplatser, kök och möteslokal flyter samman. Intill finns ett par mindre rum och ovanför tronar ett loft med utsikt över bygden.
Byggnaden är mer än en plats för jobb. Här sker också många personliga möten, där tankar och erfarenheter föds och delas i en miljö som inspirerar till nya idéer.
Fri Kommunikation vill göra ett tydligt avtryck och de två delägarna deltar aktivt i alla projekt som byrån tar sig an, även om de omger sig med ett handplockat team av frilansare.
Frida och Rebecca ifrågasätter gärna rådande normer inom den bransch som de verkar i och tvekar heller inte att utmana kundernas tankesätt: Vad är egentligen framgång, att ständigt jaga prestige och priser eller finns det en djupare mening bakom allt?
På samma sätt vrider och vänder de på begreppet tillväxt: Måste det handla om ekonomi eller går det att mäta i andra värden?
– Vi är lite udda och vill inte vara som alla andra. Det reflekterar tillbaka på hur vi själva vill leva våra liv som föräldrar, familjemänniskor, entreprenörer och kreatörer. Allting går i varandra, säger Rebecca.
Frida tycker om att kontoret inte är så tillrättalagt och ängsligt. Det finns ingen ambition att smycka lokalerna med det senaste modet eller de rätta prylarna. Känsla går före perfektion. Återbruk trumfar nyinköp. Det blir en friare miljö att vara kreativ i.
Rebecca instämmer:
– För oss som jobbar mycket med att skapa de rätta visuella uttrycken är det ganska skönt att få vara på en plats som inte är ”korrekt”. Många förväntar sig nog att de ska kliva in i en kall industrilokal. I stället blir de förvånade när de möts av något som är väldigt varmt.


TEXT: Johan Bentzel | FOTO: Rebecca Wallin

Föregående artikel: Beatrice Järås om att hålla sig kvar i branschen i över 50 år
Nästa artikel: Fritiden – en plats för vila, umgänge och nöje