Köpmangatan 6 - Välkänt hus i nya händer

• Kafé, butik, galleri, restaurang och hotell i Borrby, i den byggnad som tidigare hyste Blå huset.

• Ägs och drivs av Tobias Dagerås och Linn Hunter, som också bor i byggnaden.

• Mat baserad på lokala råvaror, med inspiration av sydeuropeiska smaker. Det blir även en del gästspel av kockar med olika inriktning.

Om en förälskelse är tillräckligt stark är den värd att lämna allt för.

Efter att under en semesterresa ha fallit handlöst för Österlen bröt Tobias Dagerås och Linn Hunter samt deras två söner Alfons, 6 år, och Balthasar, 1 år, nyligen upp från sin invanda tillvaro i Göteborg och flyttade till Borrby.

– Gotland är egentligen den plats där vi har varit mest om somrarna. Men den mentalitet som finns där finns även här. Om något sticker ut tar man sig dit. Därför kändes det naturligt att starta något här. Vi vet att vi kommer att göra något med kvalitet och då kommer folk att komma till oss, säger Tobias.

I december fick de nyckeln till det blå huset mitt i byn, som de med sinne för byggnadens historia renoverar till bostad, kafé, butik, galleri, restaurang och hotell.

Första gången de klev in i det enorma huset blev de överväldigade av alla rum, utrymmen och prång. Den spontana tanken var att leta efter något annat. Men sakta smög sig en annan känsla på. Kanske skulle det gå ändå?

Fasadfärgen kommer inte längre att vara verksamhetens namn, utan adressen: Köpmangatan 6. Det blir en plats där alla delar av livet flyter samman till en helhet och där ägarparet kan få utlopp för sin kreativitet och framåtanda.

– Vi kommer att servera mat baserad på lokala råvaror, gärna egna, och med sydeuropeiska smaker. Våra egna favoritrestauranger är franska brasserier och bistroer, säger Linn.

De har också många erfarna kockkompisar, som ska göra gästspel.

– Då kan det bli asiatiskt ena kvällen och schnitzel den andra, beroende på vem som besöker oss, säger Tobias.

Varken han eller Linn är några noviser i branschen. Han jobbade senast på Boulebar, medan hon var mat- och dryckesansvarig på Clarion Post, ett hotell med 450 rum. Linn har dessutom varit med och startat 13 restauranger. Även Tobias har liknande erfarenheter.

Men den senaste tiden har de tvingats omvärdera livet vid ett par tillfällen.

Först fick Linn cancer i livmodern under graviditeten med Balthasar, en händelse som ställde tillvaron på ända. Sedan kom corona och slog undan benen på den trygghet som de trott sig ha haft genom jobb i stora koncerner.

– När jag blev sjuk trodde vi att det enda vi ville ha var fasta anställningar och ett liv nära familjen. Men sedan vände det och jag blev uppsagd, när jag var föräldraledig. Det gjorde att vi i somras kände att vi vågar göra vad som helst. Vi insåg att det vi behövde var varandra och att vi älskar att jobba ihop, säger Linn.

– Det blev ett sätt att ta kommando över våra egna liv, inflikar Tobias.

Kaféet öppnar till påsk och övriga delar av verksamheten byggs ut pö om pö. Och visionen är tydlig, understryker Linn:

– Det ska bli en destination värd sin resa.TEXT: Johan Bentzel | FOTO: Rebecca Wallin

Föregående artikel: Kom som du är till Cake Cowboy
Nästa artikel: Österlens kustbyar centrum för segelflottans guldålder