Eldsjälar bjuder in till samling vid härden

• Hemma hos-restaurang i Hannas.

• Drivs av Torkel Rauge och Linda Hansson.

• Har under lågsäsong öppet på helgerna och planerar för fem dagar i veckan under högsäsong, men kan också vara flexibla vid större bokningar.

• Alla besök måste förbokas. Då kan man också uppge eventuella allergier eller om man önskar vegetariskt alternativ.

• Har sedan hösten 2021 även erbjudit helgkassar för avhämtning.

• För mer information: hardenmatstudio.se

Genom att lära sig tämja och till och med skapa eld tog människan ett viktigt steg i sin utveckling. I årtusenden har vi samlats kring härden. Eldstaden har ofta varit mittpunkten i bostaden, själva hjärtat som livet pulserar kring, med maten som förenande kraft.

Ur den tanken har Härden Matstudio i Hannas vuxit fram. Här lagas nästan all mat över öppen eld på en grill av löstagbart, eldfast tegel, som gör konstruktionen ytterst flexibel och möjlig att förändra i både storlek och funktion.

Ägarna Torkel Rauge och Linda Hansson öppnar sitt hem för en matupplevelse som påminner mer om en middagsbjudning än ett restaurangbesök. Alla gäster anländer samtidigt till i princip dukat bord, eller i vart fall till en trerättersmeny som redan är satt, och får sedan stanna hela kvällen.

Under den varmare delen av året sitter alla utomhus, alldeles intill eldstaden, nära lågorna, röken och oset från de väldoftande råvarorna. Vintertid, eller om regnet öser ner, bjuds alla in till värmen i köket. Oavsett är det alltid intimt, välsmakande och personligt.

– Vi försöker använda närodlat i så stor utsträckning som möjligt. Vi har farit runt till många gårdar och gårdsbutiker och skaffat oss ett fantastiskt kontaktnät. Det är häftigt att träffa alla dessa eldsjälar, som brinner för det de gör. För oss är det viktigt att ha en personlig kontakt med våra leverantörer, säger Torkel.

Historien om Härden Matstudio handlar också om att förälska sig i en trakt, våga ta steget mot en ny tillvaro och ta makten över sitt eget öde. Allt började med pandemin, som blev en avgörande brytpunkt för både Torkel och Linda.

Han har varit kock i hela sitt vuxna liv, medan hon har jobbat på hög nivå inom nöjesbranschen, först som dansare och därefter som showproducent och koreograf. Därför slog pandemirestriktionerna hårt mot dem båda.

Den första coronasommaren kom de till Österlen för första gången och föll omedelbart för bygden och de många kreativa människor som befolkar den. Känslan var så stark och djup att de bestämde sig för att lämna Stockholm och flytta med familjen till Skåne.

Idén till det som nu har blivit Härden Matstudio började ta form. Österlen var den idealiska platsen för en gemensam, småskalig verksamhet. En tanke som de hade haft ganska länge utan att göra slag i saken.

– Jag var nog den som mest kände att jag ville förändra mitt liv och Torkel var inte sen att hänga på. Så jag började titta på Hemnet efter vad som fanns på Österlen. Vi bestämde oss för att åka hit och gå på visningar. Där startade någonting för oss båda, säger Linda.

Den ursprungliga idén var att öppna förra våren, men när bygglovet drog ut på tiden fick premiären skjutas upp. Pandemin har också fortsatt att sätta käppar i hjulet. Men i stället för att deppa ihop har Torkel och Linda tagit vara på de möjligheter som har stått till buds.

Deras nya hem i Hannas har varit en magnet i bekantskapskretsen, vilket har gett dem goda möjligheter att finslipa konceptet i goda vänners lag.

I höstas introducerade de även en helgkasse för avhämtning, som har blivit en större succé än väntat och också varit en bra uppvärmning inför den egentliga starten.

På nyårsafton levererade de 94 matkassar, berättar Linda, en viss skillnad mot de max 20 gäster per kväll som restaurangen tar emot.

– Det finns många fördelar med att det har blivit som det har blivit. Vi har fått skynda långsamt. Nu känner vi oss verkligen redo. Det ska bli så himla kul att få se folk äta och njuta. Det blir belöningen för allt slit och all väntan.

TEXT: Johan Bentzel | FOTO: Rebecca Wallin

Föregående artikel: Ola och Anna Håkansson med familj trivs på Österlen
Nästa artikel: Småskalig känsla i växande verksamhet