Carl-Otto Ottergren om vinföretagande på Österlen

Drivs av: Carl-Otto Ottergren.
Grundad år: 2005.
Odlingsareal: Tre hektar.
Antal plantor: 8 000.
Druvsorter: Pinot Blanc, Chardonnay, Solaris, Seyval blanc.

– På Österlen är det framför allt jag som satsar på besöksnäringen runt vin. Jag har lokaler till det och har också valt att göra det på heltid redan från början.

Merparten av det vin jag producerar serveras här på gården. Det skiljer mig från många av mina kollegor. Ekonomiskt är det den mest lönsamma lösningen. Dels finns det inga mellanhänder och dels köper du ju vinet per provning och glas. Literpriset blir betydligt högre här än på Systembolaget, vilket är en viktig del av mitt koncept.

Om man räknar bort storstäderna ligger Österlen på topp fem av alla besöksmål i landet. Det betyder att det har varit lättare för mig att starta min verksamhet här än i Hörby. Så är det bara. Vi har också jättemycket måltidsturism med många gårdshotell och både stora och små producenter. Allt det här bidrar också till att intresset ökar för att bo på Österlen.

Jag tror att det lokala kommer att få ännu större betydelse i framtiden.

  • Exempel på viner som Carl-Otto odlar: Köpingsberg Blanc de Blancs Vintage, Blanc de Blancs Cuvée Carl-Otto, Cremant de Bourgogne Cuvée Carl-Otto.
  • Internationell uppmärksamhet: Har bland annat presenterats i Forbes Magazine och varit inspelningsplats för en Bollywoodproduktion.

Hemsida: kopingsberg.se

TEXT: Johan Bentzel | FOTO: Rebecca Wallin

Föregående artikel: Bengt ”Fuffe” Åkesson om odlingsförutsättningarna på Österlen
Nästa artikel: Karin Birch om resan till guldmedalj i en internationell vintävling