Dela på Facebook gratis värdering

Fredriksbergs Gård!

Fredriksberg, Fredriksbergsvägen 225

Boarea
474 m²
Antal rum
12 rum
Tomtarea
6 080 m²
Pris
19 000 000 kr

Fredriksbergs Gård är vackert belägen i en skogsglänta strax utanför Ystad. Detta ståtliga corps de logi byggdes 1796 av greve Hård och har sedan dess varit ett viktigt landmärke för trakten.

Mangårdsbyggnaden, med sina salonger i fil och generösa representationsytor, har med perfektion - varsamt och grundligt totalrenoverats både interiört och exteriört, och består övervägande av hållbara och tidlösa material i sten och kärnvirke. Balansen mellan bevarade originalattribut och nutida inredningsdesign är noga avvägd och i smakfull symbios. Fem kakelugnar, ett flertal pardörrar, tre trapphus till ovanvåning, takrosetter, brädgolv och fiskbensparkett är bara några av de historiska inslagen i det pampiga boendet. Ljusflödet, som strömmar in genom otaliga, höga fönster i kärnvirke och med djupa fönsternischer - skapar vackra ljusspel och förstärker, tillsammans med takhöjden, det arkitektoniska och pompösa formspråket. Komforten och bekvämligheten är hög, tack vare många medvetna val och beslut om att skapa ett hem som är, trots dess storlek, enkelt att leva i och håller driftskostnaderna låga.

Fredriksberg är omgärdat av en stor och insynsskyddad parkträdgård av gammaldags karaktär med biologisk mångfald och rikt djur- och fågelliv. I direkt anslutning till tomtgränsen väntar skogsslingor för powerwalks och löpturer, Ystad når du på några få minuter med bil eller via en härlig cykeltur på 20 minuter längs hagar och genom Sandskogen - och till havet tar du alltid cykeln, eller promenerar. Bara 2 km bort finns tågstation och livsmedelsbutik. Detta är ett unikt livsstilsboende för dig som drömmer om en privat och lugn herrgårdsoas á la Great Gatsby. Och Fredriksbergs Gård är inte bara unikt för sin karaktär och exklusivitet, utan också för att det är en av mycket få fastigheter som erbjuder ett herrgårdsboende, utan tillhörande lantbruk och ekonomibyggnader.

Visningar

Lör 30 September
Kontakta mäklaren för tidsangivelse

Budgivning

Lägga bud? Kontakta ansvarig mäklare.

Marcus Ekström
Marcus Ekström
Ansvarig mäklare
/

Entréplan

Mangårdsbyggnaden välkomnar via två entréer, där de vackra pardörrarna är tillverkade på specialsnickeri och identiska med originalet. I den stora entrén finns pärlspontspanelen bevarad och följer med hela vägen upp i paradtrappans trapphus. På golvet ligger exklusiv italiensk granit i klassiskt svart och vitt schackmönster. Under trappan finns en inbyggd, praktisk garderob för ytterkläder. Direkt till vänster om entrén, ligger östra salongen, med originalbrädgolv och sidenmatta väggar. Till höger om entrén väntar flera salonger i fil där stora salongen, som är den första, och ligger i vinkel, har fiskbensparkett betsad i engelsk valnöt, svarta pardörrar, takrosetter och en behaglig greige kulör på väggarna - används som både lounge och matsal. I fil med stora salongen ligger lilla salongen med mörka väggar som är en härlig kontrast till det vitmålade brädgolvet och den vita kakelugnen. Vi befinner oss nu i den del av huset som kallas för flygeln. Denna byggdes till 1867 och gör att byggnaden får en T-formation. Herrummet ligger i fil med lilla salongen och här står en majestätisk kakelugn från Rörstrand, i grön majolikaglasyr. Herrummet har svartmålat brädgolv och mörka, matta petrolväggar. Via svarta pardörrar med glas, når vi den klassiska verandan som ligger rakt i söder och fullkomligt badar i ljus. Här har väggarna ovanför den vitmålade panelen, tapetserats med Ralph Laurens Francoise Bouquet. På golvet ligger en grå klinker och i taket är träpanelen vitmålad. De glasade pardörrarna som vetter ut mot parken i söder, är tillverkade på specialsnickeri. De möter upp den utvändiga, bevarade stentrappan med vacker inramning från en delvis bevarad balustrad.

Ifrån stora salongen når man även ett av badrummen, som är helkaklat med matt svart golv och vita högblanka väggar. I taket sitter en takrosett centrerad och runt väggarna löper en diskret nisch med spotlights. Den moderna inredningen kommer delvis från Miller, och består av dubbla handfat, svarta kommoder och förvaringsskåp samt duschdörrar med svarta spröjs och tidlöst badkar.

I anslutning till loungedelen i stora salongen, ligger ytterligare en salong bakom svarta pardörrar. Denna har inretts till en av hemmets walk-in-closet, med vit garderobsinredning och vitmålat brädgolv. Väggarna har tapetserats med en svart och grå medaljongtapet. I taket finns en rejält utsmyckad takrosett och dörrsmygen är vackert välvd.

I stora salongen finns inte mindre än tre ståtliga pardörrar, alla svarta med klassiska och tidsenliga dörrvred. Rakt i väster kliver man från stora salongen in i den tidigare serveringsgången, med vitmålat brädgolv och ljusbeige matta väggar. Härifrån når man både tvättrum med wc och den lite undangömda serveringstrappan som leder rakt upp till centrum av ovanvåningen. Här gick tjänstefolket med frukostbrickor till herrskapet, på tiden då det begav sig. Tvättrummet har en betongliknande klinker på golvet, målade väggar, specialtillverkad kommod i smide och kompositsten samt svart handfat och blandare. Ovanpå TM och TT ligger en bänkskiva i ek för praktisk arbetsyta. I taket har pärlspontspanelen målats vit. Via serveringsgången nås även det rymliga köket med fönster i både norr och söder. Här samsas modern vit köksinredning med framplockad originaltegel, svarta granitbänkskivor, kristallmosaik och petrolfärgare väggar. Här har även byggts en bar i identiskt tegel och svart granit, som är en populär samlingsplats under matlagning, en praktisk arbetsyta vid bakning och det perfekta buffébordet vid större tillställningar. På golvet ligger en exklusiv italiensk granit i svart. Intill köket ligger skafferiet, med nedgång till vinkällare och extra praktisk matförvaring vid t ex jul. Vinkällaren har tegelgolv i original, delvis tegelväggar och delvis putsade och vitmålade väggar. Trappen ner är svartmålad och rustik med inslag av bl a flera sotluckor i smide. Den enorma skorstenen löper på båda sidor om denna trapp.

Lilla entrén ligger i anslutning till köket och har även den det svarta granitgolvet och den vackra, specialtillverkade ytterdörren. Till höger om denna entré, ligger två rum i fil med stort valv mellan sig. Dessa rum kan vara ett lämpligt kontor eller sovrum av mer privat och avskild karaktär. Här har brädgolven målats vita, väggarna har fått en behagligt blå nyans och en del av skorstenen har plockats fram för att ge extra karaktär åt rummet. I taken har pärlspontspanelen målats vit. I lilla entrén finns husets tredje trapphus. Pigtrappan. Den leder upp till de f.d. pigkamrarna som idag utgör ett stort och privat gästrum med Ralph Laurens tapet Langford Chalk Stripe på väggarna, mörkbetsade synliga takbjälkar och vitpigmenterat och vaxat brädgolv. I trapphuset finns en dörr som leder till en av husets oinredda delar. Detta används som ett praktiskt inomhusförråd.

Övre plan

Via paradtrappan i stora entrén kommer man upp till en rymlig hall och lounge med öppet upp i nock och vitpigmenterat och vaxat brädgolv. I direkt anslutning ligger ett helkaklat badrum med dusch, synliga bjälkar och inredning i fransk lantstil från Miller. På ovanvåningen är alla framplockade bjälkar slipade, dörrar avlutade och linoljade. Bakom en vacker dörr med glasrutor, i hallen, finns en av husets orörda och oinredda delar, den s.k. ateljén med framplockad korsvirkesvägg på gaveln. På denna del av ovanvåningen finns vidare ett allrum med kakelugn (detta rum ligger mitt i husets centrum och nås även direkt nedanifrån via serveringstrappan), två sovrum med breda golvtiljor betsade i engelsk valnöt varav ett av sovrummen har en kakelugn – samt ett Master Bedroom med svit, egen walk-in-closet och utgång till stor balkong i kolonialstil, rakt i söder. Master Bedroom har breda golvtiljor betsade i engelsk valnöt, en pampig kakelugn, öppet upp i nock med synliga bjälkar, framplockad tegelvägg och i övrigt putsade väggar som är vitmålade. Walk-in-closet har en härligt skimrande textilmatta, ton i ton med väggarna och garderobsinredning i svart. Pardörrarna som leder ut till balkongen är tillverkade på specialsnickeri. På ovanvåningen har många rustika detaljer plockats fram för att skapa en mer kolonial stil och låta den skilja sig en aning från nedanvåningens klassiska elegans.

Kort fakta

Typ
Friliggande villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Fast.beteckning
Fredriksberg 53:4
Adress
Fredriksbergsvägen 225
Postadress
27172 Köpingebro
Område
Fredriksberg
Kommun
Ystad
Boarea/biarea
474/150 m²
Areakälla
Areauppgifter enligt säljaren
Antal rum
12 rum & kök, varav 5–7 sovrum
Tomtarea
6 080 m²
Pris
19 000 000 kr

Byggnad

Byggnadstyp
1 ½ plan med mindre källare
Byggnadsår
1796
Fasad
Puts
Stomme
Tegel (dubbel med luftspalt)
Fönster
2-glasfönster (kopplade bågar)
Bjälklag
Trä
Grundmur
Natursten
Tak
Lertegel
Grund
Gjutet/torpargrund/källare
Uppvärmning
Vattenb värme från jordvärme, 5 eldstäder
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten. Enskilt avlopp till trekammarbrunn med infiltrationsbädd (anlagd och godkänd 2015).
Ventilation
Självdrag (mekanisk frånluft i badrum ock kök)
Renovering
Under åren 2014-2022 så har nuvarande ägare genomfört en mycket omfattande restaurering och renovering av fastighetens trädgård och byggnad. Se bilagd frågelista för detaljer.
Övriga byggnader
Mindre trädgårdsförråd.

Tomten

Den stora parkträdgården ligger i direkt anslutning till skog, vilket skapar både insynsskydd, lugn och en naturlig gränsdragning. Hela parken är omgärdad av stora, gamla ädelträd och gammaldags buskage. En stor gårdsplan med slipad sjösten och vacker buxbomrondell med rosor har anlagts och i anslutning till infarten finns parkeringsplats för fem bilar. Klassiska gatlyktor, murade pelare med smidesgrindar mot allé i öster samt flaggstång på gräsmattan fulländar framsidan.

På andra sidan, rakt i söder, finns en stor stenlagd terrass med pampig pergola i sydvästläge. Här finns plats för sommarens alla mingelfester! Men när du vill dra dig tillbaks, finns den perfekta återhämtningen, då väntar hängmattan i det gammaldags, hemliga lusthuset.

TV- och internetanslutning

TV: Via fiber. Bredband: Fiber.

Driftkostnader

Uppvärmning
45 827 kr
Vatten/avlopp
8 000 kr
Renhållning
7 600 kr
Försäkring
9 000 kr
Summa
70 427 kr
(fastighetsavgift/skatt på 9 287 kr tillkommer)

Avser permanent boende och all boarea uppvärmd. Kostnaden för uppvärmning inkluderar kostnaden för hushållsel. Kostnaden avser abonnemangskostnad om 15 408 kr samt förbrukning om 30 419 (72 191 kr - 41 772 i erhållet elstöd). Total årsförbrukning uppgår till 27 000 kWh.

Energideklaration

Status
Utförd (2023-08-17)
Primärtenergital
104 kWh/m2/år
Energiklass
D

Ekonomi

Taxeringsvärde
3 765 000 kr
Taxeringsår
2021
Värdeår
1929
Byggnadsvärde
3 075 000 kr
Markvärde
690 000 kr
Skatt/avgift
9 287 kr
Typkod
220, Småhusenhet, bebyggd

Pantbrev

Totalt 6 st pantbrev om 5 164 000 kr.

Övrigt

HISTORIA:
Fredriksbergs Gård byggdes 1796 av greve Carl Ludvig Hård, som en gåva till hans fru Fredrika – därav namnet Fredriksberg, som gav namn till hela ”samhället”. Den ursprungliga stavningen är Fridricksberg. 1867 förvärvades gården av konsul och konsulinna Lundgren som då restaurerade gården och byggde till en flygel, så att huskroppen fick en T-formation. Kakelugnarna och de flesta snickerier är från denna tid. Fredriksbergs Gård drevs som en afvelsgård och sysselsatte flera hundratals personer i olika yrkeskategorier, varav några av dem var tjänstefolk åt herrskapet. Skolan, som numera är Fredriksbergs Kursgård, byggdes för barnen vars föräldrar arbetade på Fredriksberg. Otaligt med byggnader i form av stallar, ekonomibyggnader, brännvinsbränneri, växthus, statarlängor, inspektorsbostad, smedja etc ingick då i fastigheten och Fredriksberg var speciellt känt för sina vackra hästar.

Fram till i slutet på 1950-talet var Fredriksberg privatägt, då Ystad Stad köpte gården och under några år hyrde ut mangårdsbyggnaden till Majken, en kvinna från Löderup som fram till i slutet av 60-talet bedrev barnhem för flickor, innan Kronan tog över. Staten/Fortifikationsverket ägde sedan gården fram till i slutet av 2013 då den åter blev privatägd. 2014-2016 totalrenoverades Fredriksberg och återfick sin forna glans. Stort fokus lades på bevarande och återställande, samtidigt som det var viktigt att herrgården skulle passa ett modernt hushåll. Nedanvåningen har en helt intakt planlösning och man kan fortfarande blicka rakt igenom hela byggnaden, från öster till väster, precis som man byggde hus på den tiden. De gamla fasadskyltarna i ek finns bevarade, en från 1796 och en från 1867. Det finns även foton från olika tidsepoker som t ex visar att exteriören på framsidan är helt intakt och på baksidan kan man följa historien från olika typer av terrasser, med och utan balustrad och slutligen en inglasad veranda, som förmodligen byggdes till på 1930-talet.