Dela på Facebook gratis värdering

Exceptionell designbostad på Örnahusen, Österlen!

Örnahusen, Hävdavägen 62

Boarea
110 m²
Antal rum
5 rum
Tomtarea
4 360 m²
Pris
6 995 000 kr
Besiktigad
Budgivning pågår

Exceptionell designbostad på Örnahusen, Österlen! Här har ägaren tillsammans med arkitekt, inredningsdesigner och lokala hantverkare skapat något alldeles unikt, i både stil och utförande. Designkonceptet beskrivs som:

"Visionen har från start varit att få in behagliga proportioner där vi har hämtat inspiration från naturens egen design, bland annat genom att använda oss av olika geometriska former som tillsammans bildar en harmonisk melodi. Utvalda hörn har blivit avrundade, en dagöppning har fått ett smalt högt valv medan en avskiljande vägg fått en bredare välvd form. Några rektangulära fönsterpartier har utarbetats efter det gyllene snittet i dess fönsterspröjssättning, varav någon är i ek och en annan i metall. Basen i interiören är ljus och levande där olika nyanser av kalkpigment från Island fått pryda väggar och tak, vilket ger en luftig karaktär till huset. Långa, breda golvtiljor och trappor i vitlaserad douglasgran möts upp med bronsfärgade glaspartier och där travertinsten möter brunbetsad ek i både köks- och garderobsfronter, allt för att få mjuka övergångar som tilltalar sinnet både visuellt och texturalt. Unika lösningar där formgivning och hantverket fått stå i centrum.”

Den extremt omfattande renoveringen stod klar så sent som 2023 och är svår att beskriva i korta ordalag, men resultatet är så nära ett nybyggt hus man kan komma, vilket även besiktningsprotokollet visar. Materialen är valda med omsorg och håller högsta kvalitet. Fiber finns och vattenburen värme från bergvärmeanläggning, som är dimensionerad för kyla om sommaren och även för att värma en framtida pool. Husets biarea, utgörs främst av en källare, som verkligen är en del av husets bostadsutrymme.

Den anlagda trädgården är mycket välplanerad med boulebana, murar, planteringar och belysning. Här ryms även en friggebod i cortenplåt, isolerad med indragen el och vatten. Dessutom finns bygglov för ett gästhus. I övrigt mäter tomten generösa 4 360 kvm och består till stora delar av lättskött ängsmark. Området har en sandig jordmån och ett stenkast från huset ligger Sveriges äldsta vinodlingar.

Här på omtyckta Hävdavägen finns försäljning av närodlade grönsaker, samt bageri och kafé i form av välrenommerade Jord & Bord och Gamla Bageriet. Till fots nås även havet och omtyckta Tångvägen som tar dig till kritvita stränder eller till Skillinge. I detta levande fiskeläge finner vi förskola, livsmedelsbutik, hamnkrog, pizzeria, flera kaféer, små butiker och en uppskattad teater. Några kilometer inåt landet når vi Borrby, som även har bl.a. skola, närvård, apotek, bank och byggvaruhus.

Visningar

Lör 3 Juni kl 11:45 - 12:30
Anmäl dig via fastighetsmäklarens hemsida eller ring kontoret 0414-14640.

Budgivning

Lägga bud? Kontakta ansvarig mäklare.

Bud
Alias
Tid
6 600 000 kr
1
2023-05-26

Lägga bud? Kontakta ansvarig mäklare.

Marcus Ekström
Marcus Ekström
Ansvarig mäklare
/

Entréplan

Entré till en rymlig hall med en självbärande trappa som leder både upp till övre plan och källaren. Glasväggar i Bronze ger karaktär. Golvet alldeles innanför dörren är av microcement, medan resterande golv täcks av 33 cm breda och upp till 9 m långa plank i Douglasgran. Samtliga väggar är putsade och målade med Kalklitir Calce. Den exteriöra mjuka känslan går igen inomhus, där väggslut och fönsterbågar går i runda och böjda former. I anslutning till hallen finns garderober och en gästtoalett. Dörren in till toaletten är precis som övriga dörrar i huset massiv och har dolda gångjärn och dold karm. Handtaget är danska Brandt Collective. På väggarna sitter stavmosaik från Decora och fönsterbänkarna pryds av sten från Travertin. Skivan på kommoden är tillverkad av en ek-skiva från Öja slottspark utanför Ystad som stått i en lada i 30 år.

I övrigt består entréplan av husets underbara kök och dess sociala ytor. Rummet som hyser matplats, kök och allrum är L-format och har en inbyggd öppen spis från tyska Brunner centralt placerad. Spisen har en inbyggd skjutbar (uppåt) lucka. Köket är från Nordiska köks och serie Architect oak. Bänkskivan och stänkskydd är av Trevertinsten. Vitvarorna håller hög kvalitet med bland annat induktionshäll från Bora med inbyggd fläkt. Här finns mycket avställningsytor och vinkyl. Rummet kompletteras med en veranda med microcement på golvet. Precis som i övriga rum på detta plan så finns vattenburen värme i golvet. I de sociala ytorna flödar ljuset från fyra (!) olika vädertreck och utemiljön nås via bland annat stora skjutbara glasdörrar. Även belysningen är påkostad och styrs för den som vill av Plejd.

Övre plan

Trappa upp till övre plans hall. Här kan vi avnjuta glasräcken i bronze, rejält gavelfönster som går hela vägen ner till golvet, synliga takbjälkar, en synlig murstock och samma mjuka rundade former på utvalda ställen. Från hallen nås ett helt fantastiskt badrum och två sovrum. Badrummet har en hel vägg i form av ett fönster med utsikt mot solnedgången och den egna marken, som sträcker sig uppför en slänt. Förutom utsikten, så kan vi här avnjuta genomtänkta materialval, så som specialbeställd naturstensmosaik på väggarna, infälld belysning, vägghängd toalett, snickartillverkad kommod i vitlaserad ek och travertinskiva.

Båda sovrummen rymmer en klassisk dubbelsäng, garderobslösning i ek från Nordiska Kök, synliga bjälkar både i tak och som stödben längs väggarna samt air-con via det vattenburna värmesystemet. Det lite större sovrummet ligger på gaveln och har douglasgran på golven och utgång till en fin terrass, varifrån havet skymtar. Det andra sovrummet har två generöst tilltagna takfönster och en äkta ullmatta på golvet.

Källare

Källaren är nåbar både inifrån huset och från trädgården. Även om denna del av huset formellt sätt räknas som biarea, så upplevs källaren verkligen som en del av det disponibla boendet. Utvändigt är grunden dränerad och invändigt utgrävd och har vattenburen värme i den nya isolerade betongplattan. Denna del av huset kan även nyttjas för gäster, som då har en egen utvändig ingång.

Innanför trädgårdsentrén nås ett grovkök med inredning från Nordanro. Här finns gott om förvaringsmöjligheter och en bänkskiva med vask från Franke. I hallen därinnanför finns en extra kyl och frys alldeles nedanför trappan från entréplan. I övrigt finner vi två fina sovrum och ett rymligt badrum med tvättmaskin och torktumlare. Sovrummen är likvärdiga i storlek och har plats för dubbelsäng. Ett av dem har en garderobslösningar från Nordanro. På golven ligger microcement och därunder vattenburen golvvärme, väggarna är målade i silikatfärg och mellan rummen finns, precis som i övriga huset, samma massiva dörrar från Ekstrands.

Badrummet är påkostat med klinker från Bricmate, marmormosaik i dusch och stavmosaik vid kommod. Belysning från Hidealite och New Works, infrarödbastu från Tylö med bastupaneler från CENT Brandstore och dörrar i glas Bronze. I duschen finns inbyggt takdusch och blandare i nickel. Vägghängd toalett och kommod i valnöt från Haven, bänkskiva från Bricmate och därtill en kopparvask.

Kort fakta

Typ
Friliggande villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Fast.beteckning
Hoby 98:2
Adress
Hävdavägen 62
Postadress
27636 Borrby
Område
Örnahusen
Kommun
Simrishamn
Boarea/biarea
110/75 m²
Areakälla
Areauppgifter enligt säljaren
Antal rum
5 rum & kök, varav 4 sovrum
Tomtarea
4 360 m²
Pris
6 995 000 kr

Byggnad

Byggnadstyp
1 ½ plan med källare
Byggnadsår
1953
Fasad
Puts
Stomme
Tegel
Fönster
3-glasfönster (isoler)
Bjälklag
Trä
Grundmur
Betonghålsten
Tak
Plåt (äkta bandtäckning)
Grund
Källare
Uppvärmning
Vattenburen värme från bergvärme (2022) plus eldstad. Även kyla.
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten (enskilt vatten finns för den som vill nyttja detta för trädgårdsbevattning - ny pump krävs). Kommunalt avlopp.
Ventilation
Mekanisk frånluft från 3 våtutrymmen, självdrag.
Övriga byggnader
Friggebod av det häftigare slaget! En ny byggcontainer i stål har klätts med cortenplåt, som nu får rosta. Insidan är isolerad och klädd med plyfa-skivor. Egen underelcentral och belysning, samt indraget vatten. Möjlighet för värme. Vattenutkastare utvändigt. Ny dörr i ek från Hajom. Bygglov och tillhörande pris finns även för ett passande gästhus. Se bilagda ritningar.

Tomten

Tomten rymmer dels en egen äng och dels en mycket smakfullt anlagd trädgård med boulebana, murar, planteringar och belysning. Vi finner häckar i boxbum, liguster och syrén. Magnolia, sypress, ek och björk.

Här ryms även en friggebod i cortenplåt och ritningar finns för ett gästhus.

Bilplats

Plats finns för 2-3 bilar.

TV- och internetanslutning

TV: Via fiber. Bredband: Fiber.

Driftkostnader

Vatten/avlopp
4 575 kr
Väg/samfällighetsavgift
400 kr
Renhållning
1 500 kr
Summa
6 475 kr
(fastighetsavgift/skatt på 9 287 kr tillkommer)

I kostnaden för uppvärmning ingår kostnaden för hushållsel. Uppskattad årlig förbrukning uppgår till 6 - 8 000 kWh. Bostaden nyttjas som fritidshus och har ännu ej bebotts ett fullt år, därav är driftskostnaderna delvis uppskattade.

Besiktning

Förbesiktigad
Ja

Ekonomi

Taxeringsvärde
2 681 000 kr
Taxeringsår
2021
Värdeår
1953
Byggnadsvärde
1 413 000 kr
Markvärde
1 268 000 kr
Skatt/avgift
9 287 kr
Typkod
220, Småhusenhet, bebyggd

Pantbrev

Totalt 8 st pantbrev om 3 600 000 kr.

Servitut / Planbestämmelser

Inskrivna servitut och övriga gravationer
Avtalsservitut Kraftledning
Rättigheter last
Last: Avtalsservitut: Kraftledning, 11-IM2-72/5403.1
Last: Ledningsrätt Vatten Och Avlopp, 1181-361.2
Gemensamhetsanläggningar
Gemensamhetsanläggning: Simrishamn Hoby GA:4 ändamål: Vägar

Övrigt

NOTERA att det angivna taxeringsvärdet ännu ej är uppdaterat sedan totalrenoveringen.