gratis värdering

Funktionellt och estetiskt fulländad prästgård!

S:t Olof, Byvägen 49

Boarea
345 m²
Antal rum
9 rum
Tomtarea
11 643 m²
Slutpris
8 000 000 kr

Välkommen till Österlen och Sankt Olofs praktfulla Prästgård! År 1931 ritade arkitekt G. Ekström byggnaden åt dåvarande kyrkoherde Nils Boström. Stilmässigt uppförd i Swedish Grace, den skandinaviska varianten av Art Deco. En modern stil som även gav utrymme för en del dekorationer och utsmyckningar. Med kalkstenssmyckad fot, högresta fasader och en rejäl frontespis fick huset en herrgårdslik gestaltning. Spröjsade fönster, friser, smyckad dubbeldörr och den klassiska glasverandan adderade känsla. Platsen var magisk redan då; inbäddat bland ståtliga träd och med utsikt mot byns vackra pilgrimskyrka, med anor från 1200-talet.

Så sent som 2008 hamnade fastigheten i privata händer och har sedan dess genomgått en mycket omfattande restaurering och renovering. Det är nu såväl funktionellt som estetiskt fulländat! Med varsam hand har de genuina attributen bevarats i till exempel plankgolv, spegeldörrar, lister och dörrfoder, den ståtliga trappan, en härlig takhöjd och den restaurerade verandan. Samtidigt är huset nu ett modernt hem med många funktionella förbättringar i form av vattenburen värme, fiberanslutning, nytt tak med isolerad vind, platsbyggt kök och helkaklade badrum. Rumsdispositionen har med känsla förbättrats och utemiljön har blivit mer lättillgänglig. Dessutom finns nu även ett underbart gästhus!

Utemiljön är magisk och spänner över mäktiga 11 643 kvadratmeter. En lindallé leder ner till själva prästgården och skapar distans till vägen. Byggnaderna omges av väl tilltagna gräsytor och ståtliga träd. Den parkliknande trädgården skapades av den kände trädgårdkonstnären Helge Lundström. I perfekt västerläge finns en stor altan och bakom gästhuset ligger en härlig köksträdgård. Trädgården har stor potential och kan samtidigt vara lättskött.

Sankt Olof omges av fantastiska bokskogar med mänger av promenadstråk. Naturen är ett stort plus och samtidigt nås enkelt havet och Simrishamn. I byn finns livsmedelsaffär, barnomsorg, skola, äldreboende, B&B och Byvägen 35, ett av Österlens mest välrenommerade kaféer.

Vad är din bostad värd?

boka gratis värdering

Vad är ditt boende värt? Oavsett om du bara är nyfiken eller går i säljtankar. Välkommen att kontakta oss för en gratis värdering. En fastighetsmäklare, från något av våra kontor på Österlen eller i Ystad, besöker dig för att uppskatta värdet.
Marcus Ekström
Marcus Ekström
Ansvarig mäklare
/