Dela på Facebook gratis värdering

Praktfulla gamla folkskolan i Stiby Kyrkby!

Stiby, Prästgårdsvägen 5

Boarea
450 m²
Antal rum
6 rum
Tomtarea
2 463 m²
Pris
14 500 000 kr
Kommande

Denna ståtliga skolbyggnad uppfördes i rött Minnesbergstegel, med generös fönstersättning och spatiös rumslig volym. Året var 1923. Lärarna Anna Stål, Elsa Wahlqvist och Hugo Jönsson var stöttepelare från tjugotalet fram till Folkskolans upphörande 1963. De förestod varsin storklass i varsitt klassrum; småskolan på övervåningen (7-8-åringar), mellanskolan (9-10-åringar) och storskolan (11-åringar) på bottenvåningen. Därefter bedrevs olika verksamheter i lokalerna, innan nuvarande ägare tog över år 2017.

Med skyhöga ambitioner har skolan pietetsfullt restaurerats och noggrant återställts till sin forna glans. Originalfönster har renoverats, gamla trägolv, gyllene väggpaneler, nötta spegeldörrar och stengolv har återupptäckts under lager av plywood, vinyl och årtionden av försummelse. Lagom till skolans hundraårsjubileum 2023 väcks nu skolan upp ur sin törnrosasömn.

Samtidigt som en mängd originalattribut och den ursprungliga rumsdispositionen bevarats så har man inte sparat på det moderna och funktionella. Vi finner bland annat en bergvärmeanläggning samt flertalet stilfulla badrum, kök och pentryn. Golv och paneler har behandlats och fernissats, men fått behålla sina originalfärger. De högresta väggarna har klätts med tidstrogna tapeter från William Morris. Kök och badrum har på olika våningsplan varsamt integrerats i originalinredningen. Nya värdiga ytskikt och klassiska detaljer har tillkommit; klinkergolv från franska anrika Winckelmans, färger från renommerade Farrow & Ball och högspolande toaletter och badrumsporslin från engelska Burlington. Fyra kaminer bidrar till uppvärmningen, däribland en glansfull Bornholmskamin och en pompös pjäs i gymnastiksalen.

Även den gamla skolgården är bevarad från förr; nu belagd med röd ölandssten, omgärdad av vita murar och högväxta träd. En örtagård i trädkronornas hägn är anlagd i anslutning till orangeriet, drömskt utformat i vit puts, med murstock och trappgavlar.

Environgerna runt Stiby kyrkby är pastorala med bördiga fält, skogsdungar och det närbelägna mytiska Gärsnäs Slott. Runt den gamla skolan är stämningen trolsk, som om tiden stått still. I norr bortom ängen tronar den ikoniska medeltidskyrkan Stiby, som givit inspiration till fastighetens orangeri. Som granne i öst den imposanta prästgården i teglad Bruniusstil från 1852. I söder Lärarbostaden, byggd 1925, tillika nyligen upprustad.

Här finns äntligen platsen att bara vara, att odla sin själ. Men också känslan av lyx, spatiösa ytor och guldkanten på tillvaron. Möjligheten att förverkliga drömmar man närt. Skapa konst i den egna ateljén, öppna galleri. Bjuda till salong på helgerna, ställa ut antikviteter, få igång sin egen vinbar i orangeriet eller yogaklasser i gymnastiksalen. Fältet är fritt.

Läget mitt på Österlen är idealiskt, med närhet till det mesta och bästa som denna heta region har att tillgå. Mycket goda kommunikationsmöjligheter med både tåg och buss. En kort bilfärd till de vilda stränderna vid Knäbäck eller Sandhammaren; alla sevärdheter, natur- och kulturupplevelser, krogar, kaféer, och gallerier i överflöd. Fiskelägen, byar, bokskogar i Sveriges Provence.

Välkommen till Stiby kyrkby på Österlen!

Visningar

Kontakta mäklaren för visning.

Budgivning

Lägga bud? Kontakta ansvarig mäklare.

Marcus Ekström
Marcus Ekström
Ansvarig mäklare
/