Dela på Facebook gratis värdering

Hästgård med 10 boxar och ridbana ”high tide”

Grevlunda, Sigridslundsvägen 2

Boarea
280 m²
Antal rum
6 rok
Areal
2.6 ha
Pris
9 995 000 kr

Välkommen till Österlen och Grevlundas böljande landskap! Här finner vi en underbar hästgård bestående av mangårdsbyggnad, gästlägenhet, beteshagar samt stallar och ridbana (40 x 60 m) ”high tide” av högsta klass. Gården, som ligger ett stenkast från Grevlundagården där Peder Fredricson och Lisen Bratt Fredricson driver sin framgångsrika verksamhet, har ett privat läge omgiven av ståtliga träd och en prunkande trädgård.

Mangårdsbyggnaden, uppförd 1890, har över åren genomgått en varsam renovering. Vi finner helkaklade badrum, generöst tilltaget kök, stora sällskapsrum och rymliga sovrum. Gammaldags veranda, synliga takbjälkar, eldstäder, vitsåpade furugolv. Gästlägenheten rymmer tre (!) sovrum, stort vardagsrum/matplats, fullt utrustat kök och helkaklat badrum. Generationsboende, för gäster eller som uthyrningslägenhet...? Både gästlägenhet och stallplatser ger fina intäkter för den som vill. Vattenburen värme från jordvärmeanläggning och fiber.

I stallet finner vi totalt 10 godkända boxar, extra stora vattenkoppar med värme, uppställningsplats, spolspilta med varmt och kallt vatten och stor sadelkammare. Dessutom ett gym och hönshus. 2017/2018 skapades/renoverades stallen och samtidigt anlades en stor belyst ridbana av yppersta klass. Konceptet ”high tide” (”ebb och flod”) håller underlaget perfekt oavsett väderlek. Rast- och beteshagar finns på gårdens 2,6 ha mark. Vi finner även en vedeldad bastu, en liten äppelodling och inte minst en artesisk källa, som föder tre dammar perfekta för kräftodling. Dessa ska tidigare ha använts för odling av rom till slott och adel.

Området med dess kuperade landskap är omtyckt av naturälskare. Utsikten mot Hanöbukten, Haväng och Vitemölla är magnifik. Service och skola finns i både Sankt Olof och Kivik. I området finner vi även en mängd omtyckta kaféer och restauranger. Bussförbindelse finns mot både Simrishamn och Kristianstad.

Visningar

Sön 24 Oktober kl 11:00 - 12:00
Anmäl dig via fastighetsmäklarens hemsida eller genom att ringa kontoret 0414-14640.

Budgivning

Lägga bud? Kontakta ansvarig mäklare.

Anna Scholander Ingelgren
Anna Scholander Ingelgren
Ansvarig mäklare
/

Entréplan

Entré från ståtlig veranda in till rymlig hall med plats att hänga ytterkläder, trappa upp till övre plan och helkaklad dusch/wc i direkt anslutning. Hallen har precis som övriga rum ett härligt ljusinsläpp och härifrån nås kök/matplats, bibliotek och det stora vardagsrummet. Både i kök och vardagsrum finns en eldstad. Samtliga rum har vitsåpade massiva trägolv, synliga takbjälkar och rejält med fönster. Vardagsrummet är genomgående och för den som vill kan här skapas ett extra sovrum. Bibliotekets väggar pryds av platsbyggda bokhyllor. Från matplatsen nås en uteplats i perfekt solläge mot söder och väster. I köket ger en 90 cm gasspis från Ilve och franskt kakel färg till de i övrigt sobra och diskreta materialvalen. Extra bred köksinredning och bänkskiva i kolmårdsmarmor. Ett gammaldags skafferi finns bevarat.

UTRUSTNING:
Kök (Tibro-kök) med gasspis (90 cm) med dubbla ugnar, fläkt, hel kyl, diskmaskin, hel kyl.

Dusch/wc med kakel på väggar och klinker på golv. Handfat, dusch och wc.

Övre plan

Vacker trätrappa leder upp till allrum, som ligger i kupan vilket ger en härlig rymd och stort ljusinsläpp. Härifrån nås ett helkaklat dusch/wc, samt två generöst tilltagna sovrum, ett på vardera gaveln. Totalt finns tre klädkammare.

UTRUSTNING:
Badrum med kakel på väggar och klinker på golv. Handfat, dusch, handdukstork och wc. För den som vill så finns plats för badkar.

Källare

Källaren, som nås både utifrån och från husets matplats, består av tre rum. Två av rummen fungerar som förråd och i det tredje finns en tvättstuga.

UTRUSTNING:
Hel kyl, hel frys, tvättmaskin, torktumlare, vask.

Gästlägenhet

Gästlägenheten, som är byggd i en del av den u-formade stallbyggnaden, är ett eget fullt utrustat och rymligt hem! Rymlig hall med trappa upp till övre plan och ett helkaklat badrum i anslutning. Badrummet har både tvättmaskin och torktumlare. Från hallen når vi även ett stort L-format rum som rymmer kök, matplats och allrum. Allrummet har fönster i tre väderstreck och vi finner också ett förråd. En trappa upp finns en övre hall och tre sovrum. Det finns både en stor klädkammare och garderober.

UTRUSTNING:
Kök med spis, fläkt, diskmaskin, kombinerad kyl/frys.

Dusch/wc med kakel på väggar och klinker på golv. Handfat, dusch, wc handdukstork och golvvärme (el). Tvättmaskin och torktumlare.

Kort fakta

Typ
Hästgård
Upplåtelseform
Äganderätt
Fast.beteckning
Grevlunda 5:26
Adress
Sigridslundsvägen 2
Område
Grevlunda
Kommun
Simrishamn
Areal
2.6 ha
Pris
9 995 000 kr

Bostadsbyggnader

Byggnadstyp
1 ½ plan delvis med källare
Byggnadsår
1890
Antal rum
6 rok
Boarea
280 m²
Biarea
25 m²
Areainformation
Areauppgifter enligt taxeringsinformationen
Tomt
Boningshuset har en uteplats perfekt vänd mot söder och väster. Boningshuset har även en södervänd gräsmatta omgiven av staket och höga häckar. Buxbom, syrén, körsbärsträd. Innergården mellan boningshuset och gästhus/stall är stensatt och här finner vi ett vackert valnötsträd centralt placerat. Därtill vinrankor, äppelträd, rosor, fikon och humle. Vi finner även en vedeldad bastu, en liten äppelodling och inte minst en artesisk källa, som föder tre dammar perfekta för kräftodling. Dessa ska tidigare ha använts för odling av rom till slott och adel.
Bilplats
Stora hårdgjorda ytor finns runt gården för både parkering av personbilar och hästtransporter/traktorer. Lätt att svänga runt med större fordon.
Renovering
Både boningshus och gästlägenhet genomgick en större renovering i mitten på 90-talet. Sedan dess har renoveringar kontinuerligt skett, t.ex. renoverades köket 2010. Nuvarande ägare har under åren 2017-2021 genomfört stora förbättringar både i byggnader och på mark. Se bilagd frågelista för detaljer.

TV- och internetanslutning

Bredband
Fiber

Byggnadssätt

Grundmur
Gråsten
Grund
Torpargrund/mindre källare
Stomme
Lertegel/korsvirke
Bjälklag
Trä
Fasad
Trä
Tak
Lertegel
Fönster
2-glasfönster (kopplade bågar)
Uppvärmning
Vattenburen från jordvärme (Nibe fighter 1110)
Vatten/avlopp
Enskilt vatten (vattenprov finns från 2020-11-01 med gott resultat) och enskilt avlopp till trekammarbrunn.
Ventilation
Självdrag och PAX-fläktar

Energideklaration

Status
Utförd
Energiklass
E

Driftkostnader

Uppvärmning
40000 kr
Renhållningsavgift
3752 kr
Försäkring
10000 kr
Vägavgift/snöröjning
300 kr
Summa
54052 kr/år
Kommentar
I kostnaden för uppvärmning ingår även kostnaden för hushållsel. Totala årsförbrukningen uppgår till 30 822 kWh. Kostnaden för sotning avser genomsnittlig kostnad för sotning var 3:e år. I kostnader för renhållning ingår även slamtömning av trekammarbrunn, samt extra sophämtning sommartid.

Övriga byggnader

Stallbyggnader
Den u-formade stallbyggnaden rymmer, förutom gästlägenheten (se under boningsbyggnaden för beskrivning), två stalldelar (”lilla stallet” och ”stora stallet”) en sadelkammare, ett större förrådsutrymme och ett mindre hönshus. Stora stallet helt nytt (tidigare lösdriftsdel) 2017/2018 – inkl. gjutet golv, 6 boxar av plastplank för hållbarhet, extra stora vattenkoppar (uppvärmda på vintern), fönster inkl 3 öppningsbara, uppställningsplats. Godkänd av Länsstyrelsen. Alla boxar med godkända storhästmått upp till de största på 14,7 kvm. Lilla stallet renoverat 2017/2018 inkl. tillbyggnad av 1 ny box. Totalt 4 boxar av träplank, extra stora vattenkoppar (uppvärmda på vintern), samt helt ny stor spolspilta med varm- och kallvatten. Nytt rum för vattenpump och hönshus. Godkänt av Länsstyrelsen, alla boxar godkända upp till största på ca 14,5 kvm. Här finns även ett nyskapat gym. Stor sadelkammare med tvättmaskin (med tyngre kapacitet för täcken).

Arealer

Arealkälla
Skogsbruksplan
Bete
2 ha
Övrigt
0.6 ha
Totalareal
2.6 ha

Taxeringsvärden

Småhusmark på lantbruk
350 000 kr
Småhusbyggnad på lantbruk
1 587 000 kr
Småhusbyggnad på lantbruk
529 000 kr
Betesmark
200 000 kr
Typkod
120, Lantbruksenhet, bebyggd

Övrigt

Boarean om 280 kvm är fördelade på boningshus om 185 kvm och gästlägenhet om 95 kvm.

Det finns två energideklarationer; en för mangårdsbyggnaden och en för gästlägenheten. Se bilagda dokument.

Stor potential finns i uthyrning för både gästlägenhet, stallplatser och ridbana! Nuvarande ägare har hyrt ut gästlägenheten under sommaren (ca 100 000 kr för 8-9 veckor) men i övrigt tackat nej till ytterligare uthyrning. Dessutom har ägaren hyrt ut stallplatser (5 000 kr/st).