Dela på Facebook gratis värdering

Rörums strand, Rörumsstrandsvägen 17

Boarea
200 m²
Antal rum
4 rok
Areal
29.98 ha
Pris
23 500 000 kr
Budgivning pågår

Välkommen till Österlen och Skogsdala gård – ett riktigt paradis mitt i naturen! Vägen som leder fram till gården, går över den egna fastigheten, som består av ca 30 hektar skogs-, åker- och ängsmarker. Gården har ett alldeles underbart och ogenerat läge mellan Knäbäckshusens stränder och Rörums pittoreska kyrkby. Både hav och natur på promenadavstånd.

Vi finner en mangårdsbyggnad med genuint, vackert uttryck och dessutom i mycket gott funktionellt skick. Materialen är omsorgsfullt valda. Fiskbensparkett i modern tappning, golv från Stiltje, genomgående mässingsdetaljer i badrummen, murad eldstad och bevarade spegeldörrar är några av attributen. En omfattande renovering har genomförts med fokus på hållbarhet och cirkulära principer där material har återanvänts där det går. I största möjliga mån har naturmaterial använts, utan att göra avkall på det moderna boendets krav. I väggar och golv finns träfiberskivor, cellulosaisolering och perlit. Alla väggar är putsade med lerbruk. Färger som använts är linoljefärg, äggoljetempera och vattenglasfärg. Huset fått en ny grund med vattenburen värme från en jordvärmeanläggning, isolerade ytterväggar, nytt kök och tre nya badrum, ny el och vvs, fiber, anslutning till kommunalt vatten och avlopp etc.
I perfekt symmetri flankeras mangårdsbyggnaden av två ekonomibyggnader, uppförda i natursten och handslagen tegel. Därtill finns ett dubbelgarage och ovanpå detsamma ligger ett rymligt och ljust gästhus med stor murad öppen spis, synliga takbjälkar och helkaklat badrum. Privat utemiljö.

Fastigheten gränsar till ett naturreservat och genom de egna ägorna rinner Rörums Norra å. Naturen och trädgården som omgärdar byggnaderna är magisk. Ån stannar till i en stor damm intill trädgården och inbäddad i grönskan finns ett charmigt kvarnhus med vasstak. Omgivet av trolsk skog och en trädgårdsmiljö med en mängd växter, t.ex. rosor, buxbom, forsythia, schersmin, rhododendron, magnolia och kinesisk vattengran. Fågelkvittret, all grönska och det porlande vatten är fullständigt berusande.

Visningar

Kontakta mäklaren för visning.

Budgivning

Lägga bud? Kontakta ansvarig mäklare.

Bud
Alias
Tid
21 000 000 kr
1
2021-06-02

Lägga bud? Kontakta ansvarig mäklare.

Marcus Ekström
Marcus Ekström
Ansvarig mäklare
/

MARKPLAN

Vardagsentré på gaveln till hall med plats att hänga av sig ytterkläder. I anslutning finns gästtoalett med vägghängd toalett, kalksten och detaljer i mässing. Vidare når vi ett rymligt kök med plats för matsalsbord för den som önskar. Extra bred spis om 90 cm, specialsnickrade köksluckor, sober kalkstensskiva, italienskt kakel och köksö med el-uttag är några av attributen. I köket finns även spiraltrappa upp till en av två ovanvåningar.

Från köket öppnar ett 70 m² stort vardagsrum upp sig. Vardagsrummet har en fantastisk rymd med öppet upp i nock, en ståtlig murad öppen spis och stora glaspartier mot innergården. En rustik fiskbensparkett sträcker sig från köket och vidare in i detta rum. Bevarade spegeldörrar och den klassiska dubbla Simrishamnsdörren ger extra karaktär till rummet. Mindre hall med trappa upp till den andra ovanvåningen och därefter huset master bedroom. Sovrummet har ljusinsläpp från tre väderstreck och som golv ligger massiva furuplank. Härifrån nås ett badrum med både badkar och dusch, samt ett förråd och en separat toalett.

UTRUSTNING:
Kök med spis (90 cm), fläkt, kombinerad kyl/frys och diskmaskin.

Gästtoalett med kalksten på golv och träpanel på väggar. Vägghängd WC och handfat.

Badrum med marmor från Stiltje på golv och kaklade/målade väggar. Badkar, dusch, handdukstork och pax-fläkt.

Toalett med klinker på golv och kaklade/målade väggar. Handfat och WC.

ÖVRE PLAN

Vi finner två ovanvåningar; en i öster och en i väster. Båda ovanvåningarna rymmer ett sovrum med plats för dubbelsäng, förråd och dusch/wc.

UTRUSTNING:
Dusch/wc i öster med klinker på golv och kaklade/målade väggar. Dusch, handfat, WC och pax-fläkt.

Dusch/wc i väster med klinker på golv och kaklade/målade väggar. Dusch, handfat, WC och pax-fläkt.

KÄLLARE

I den östra delen finns en gammaldags men fin källare om cirka 40 kvm med egen ingång.

Kort fakta

Typ
Inget bruk
Upplåtelseform
Äganderätt
Fast.beteckning
Rörum 23:2
Adress
Rörumsstrandsvägen 17
Område
Rörums strand
Kommun
Simrishamn
Areal
29.9831 ha
Pris
23 500 000 kr

Mangårdsbyggnad

Byggnadstyp
1 ½ plan med mindre källare
Byggnadsår
1878
Antal rum
4 rok
Boarea
200 m²
Areainformation
Areauppgifter enligt säljaren
Övrigt
I väggar och golv finns träfiberskivor, cellulosaisolering och perlit. Alla väggar är putsade med lerbruk. Köksgolvet är isolerat med skumglas (returglasprodukt) och med golvvärme lagt i en lerplatta.Färger som använts är linoljefärg, äggoljetempera och vattenglasfärg.

TV- och internetanslutning

TV
Fiber
Bredband
Fiber

Byggnadssätt

Grundmur
Gråsten
Grund
Gjutet/källare
Stomme
Tegel
Bjälklag
Trä
Fasad
Puts
Tak
Lertegel
Fönster
2-glasfönster (kopplade bågar)
Uppvärmning
Vattenb. värme fr. jordvärme, eldstad (godkänd)
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten och kommunalt avlopp. Enskilt vatten finns för trädgårdsbevattning.
Ventilation
Självdrag och pax-fläktar
Övrigt
I väggar och golv finns träfiberskivor, cellulosaisolering och perlit. Alla väggar är putsade med lerbruk. Köksgolvet är isolerat med skumglas (returglasprodukt) och med golvvärme lagt i en lerplatta.Färger som använts är linoljefärg, äggoljetempera och vattenglasfärg.

Energideklaration

Status
Behövs ej

Driftkostnader

Uppvärmning
26000 kr
Vatten/avlopp
6000 kr
Vägsamfällighet
500 kr
Renhållningsavgift
1600 kr
Försäkring
8000 kr
Summa
42100 kr/år
Kommentar
I kostnaden för uppvärmning ingår kostnaden för hushållsel. Nuvarande ägare har inte nyttjat fastigheten och kan därför inte svara för exakta driftskostnader. Därför bygger angivna kostnader på uppskattningar och schabloner.
Kommentar
I kostnaden för uppvärmning ingår kostnaden för hushållsel. Nuvarande ägare har inte nyttjat fastigheten och kan därför inte svara för exakta driftskostnader. Därför bygger angivna kostnader på uppskattningar och schabloner.

Övriga byggnader

GÄSTHUS/GARAGE
På markplan finns en hall med trappa upp till gästlägenheten och ett förrådsutrymme. Därtill ett generöst dubbelgarage, med gjutet valv till övre plan. Här finns även en varmvattenberedare. En trappa upp möts vi av en mycket trevlig gästlägenhet om nästan 100 m². Här finner vi ett kök (spis, kombinerad kyl/frys), stort allrum/sovrum och ett helkaklat badrum (handfat, WC, dusch, handdukstork och pax-fläkt). Två sovrum och ett sovloft/förvaringsutrymme. Öppna ytor, synliga bjälkar, spröjsade fönster, en underbar murad öppen spis ger karaktär till rummet. Utgång både till stor balkong och till en privat utemiljö, omgärdad av skog och natur. Huset värms idag av direktverkande el och en eldstad. En luft/luft-pump kan med enkelhet installeras för den som önskar. UTRUSTNING: Dusch/wc med klinker på golv och kaklade väggar. Dusch, handfat, WC, handdukstork pax-fläkt.
EKONOMIBYGGNAD I VÄSTER
Ungefär halva byggnaden består av en öppen log-del. I andra halvan finner vi två olika delar. Dels en del med två rum för förvaring, en enklare toalett, pannrum (vattenpump, hydrofor, värmepanna och varmvattenberedare). Dels en del med bastu, omklädningsrum, dusch, tvättstuga och ytterligare förrådsutrymmen. Totalt 27 * 7 m i innermått.
EKONOMIBYGGNAD I ÖSTER
Byggnaden är uppdelad i två delar, varav ca en tredjedel består av ett f.d. stall/förråd. Resterande del är en rustik log-del med en oerhörd rymd och fin ljus. Rummet skulle passa både som traktor-garage och för bröllopsfesten. Totalt 27 * 7 m i innermått.
KVARNHUS
Underbart hus som förr i tiden var en fungerande kvarn. Alldeles utanför porlar Rörums Norra å förbi. Vasstaket lades om 2004. En alldeles fantastisk byggnad med stor potential. Hemmagym, hemmakontor, gästhus eller en plats för kräftskivan?

Arealer

Arealkälla
Taxerad areal
Skog
6 ha
Åker
13 ha
Bete
10 ha
Totalareal
29 ha

Taxeringsvärden

Småhusmark på lantbruk
450 000 kr
Småhusbyggnad på lantbruk
1 400 000 kr
Betesmark
511 000 kr
Åkermark
2 125 000 kr
Skog
731 000 kr
Ekonomibyggnad
128 000 kr
Typkod
120, Lantbruksenhet, bebyggd

Servitut / Planbestämmelser

Planbestämmelser
Landskapsbildsskydd Fornlämning (1 st)
Rättigheter last
Last: Ledningsrätt Avlopp, 1291-2266.2
Last: Ledningsrätt Vatten, 1291-2266.1
Gemensamhetsanläggningar
Gemensamhetsanläggning: Simrishamn Rörum GA:3 ändamål: Vägar, Samfällighet: Simrishamn Rörum FS:13, Samfällighet: Simrishamn Rörum S:27, Samfällighet: Simrishamn Rörum S:28

Övrigt

Den angivna boarean om 200 m² avser den uppskattade boarean i mangårdsbyggnaden. Därtill finns ca 100 m² boarea i gästlägenheten. Någon formell mätning av byggnadernas areor är inte gjord och som köpare uppmanas du, i det fall det är avgörande för köpet, att själv låta mäta upp byggnaderna inför köpet.

Marken om totalt ca 30 ha, består av ca 1 ha runt gårdsbyggnaderna, ca 10 ha betesmark, ca 6 ha skog och ca 13 ha åkermark. Till fastigheten hör även 20 ha fiskevatten i utanför Knäbäckshusen. Möjliga intäkter finns i arrende, jakt och EU-stöd. Kontakta fastighetsmäklaren för mer information.

Det finns två byggrätter godkända (med några villkor) på totalt ca 10 500 kvm mark vid infarten till fastigheten. Se bilagd handling.