Dela på Facebook gratis värdering

Välkommen till ”The Ol' Mill” på Österlen!

Tommarp, Spinnerivägen 13

Boarea
230 m²
Antal rum
5 rok
Areal
2.14 ha
Pris
7 800 000 kr

Välkommen till ”The Ol' Mill” på Österlen! Den lilla grusvägen som leder fram till gården flankeras av en allé av träd och Tommarpsån, som flyter genom ägorna. Här slår sannerligen historiens vingslag. Östra Tommarp hette en gång Tumathorp och var på medeltiden en välkänd stad med eget myntverk och kloster. Ån var då farbar med båt. I kung Valdemar den stores privilegiebrev till klostret år 1161 nämns en donation av fem kvarnar i Tommarpsån. Vi är på väg till en av dem.

Vi välkomnas av två pampiga byggnader; en bostadslänga i vinkel och en stall- och logbyggnad. Vinkelbyggnaden innehåller bostad, gästlägenhet, ateljé, ett spännande kvarnhus och en oinredd vind. Grundligt renoverat och med härliga detaljer, så som synliga takbjälkar, spröjsade fönster, spegeldörrar, kakelugn och originalmålningar i taken. Vattenburen värme från både jordvärme och solceller, uppdaterad avloppsanläggning, fiber. Stall- och logbyggnaden mäter ståtliga 36 meter och rymmer alltifrån festlokal med bar, stall för de egna fåren, verkstad och en f.d. kennel. Gården har enorm potential!

Fastighetens mark om 2,1 ha består av mycket bördig mark längs ån. Passande för odling, djurhållning eller att bara njuta av.

Visningar

Kontakta mäklaren för visning.

Budgivning

Lägga bud? Kontakta ansvarig mäklare.

Marcus Ekström
Marcus Ekström
Ansvarig mäklare
/

Boningsdel

Entré till hall varifrån vardagsrum, arbetsrum/sovrum och kök nås. Vardagsrummet har takmålningar i original, bevarad kakelugn och stora fönster mot trädgården. Köket är lika genuint med tegelgolv, synliga takbjälkar, klassiskt skafferi och en vedeldad köksspis. Från både vardagsrummet och köket nås ett stort sovrum/matsal och därifrån nås husets helkaklade badrum. I anslutning till köket finns ytterligare en hall varifrån vi också kommer ut till den f.d. kvarnen, vilket varsamt renoverats till ett mycket speciellt utrymme. Perfekt för någon typ av verksamhet, såsom utställningar eller kafé. Ån och husets kvarnhistoria är slående härifrån, dels då ett hål har sparats från där kvarnen tidigare stod och dels för att ån och trädgården är tillgänglig från två dörrar/portar. Underbar uteplats mot ån! Vi finner även en stor vind, som även den har använts för olika evenemang. Hela vinden ovanför boningshuset är oinredd men har fått golvet uppriktat och isolerat. Mellan kvarnhuset och gästlägenheten finns även ett stort pannrum/förråd, tillgängligt både från gården och från kvarnen.

Gästlägenhet/ateljé

Entré från gården till ett större kombinerat vardagsrum/matrum och kök, med kamin och utgång till trädgården mot ån. Vi når både gästlägenhetens sovrum och ateljén. I ateljén, som även har egen ingång, finns ett för utrymmena gemensamt helkaklat badrum. I ateljén är det öppet upp i nock och i taket finns fyra stora fönster, för allra bästa ljusinsläpp.

Kort fakta

Typ
Avstyckad gård
Upplåtelseform
Äganderätt
Fast.beteckning
Tommarp 146:1
Adress
Spinnerivägen 13
Område
Tommarp
Kommun
Simrishamn
Antal skiften
1
Areal
2.1356 ha
Pris
7 800 000 kr

Huvudbyggnad

Byggnadstyp
1 ½ plan med oinredd vind
Byggnadsår
1911
Antal rum
5 rok
Boarea
230 m²
Biarea
160 m²
Areainformation
Areauppgifter enligt taxeringsinformationen

TV- och internetanslutning

Bredband
Fiber

Byggnadssätt

Grundmur
Gråsten
Grund
Betong
Stomme
Tegel
Bjälklag
Trä
Fasad
Puts
Tak
Plåt
Fönster
2-glasfönster (kopplade och enkla bågar)
Uppvärmning
Vattenb. fr. jordv./solc., 2 eldst., 1 luft/luft-p
Vatten/avlopp
Enskilt avlopp (anlagt 1992), enskilt vatten från grävd brunn med cementrör (anlagd 1992). Vattenprov finns.
Ventilation
Självdrag

Energideklaration

Status
Utförd
Prestanda
53 kWh/m2 år
Energiklass
D

Driftkostnader

Uppvärmning
33369 kr
Vatten/avlopp
848 kr
Vägsamfällighet
2800 kr
Renhållningsavgift
1200 kr
Försäkring
12950 kr
Summa
51167 kr/år
Kommentar
I kostnaden för el ingår kostnaden för uppvärmning (Nätavgift 20 199 kr/år och elförbrukning 13 170 kr ). Avser permanent bostad för 3 vuxna personer. Kostnaden för VA avser slamtömning av avloppet.

Övriga byggnader

Log- och stallbyggnad
Stabil byggnad, uppförd 1936 i massiv tegel. Byggnaden mäter ståtliga 35 x 9 m. Dessa ca 315 kvm är fördelade på ca 50% loge, 25% stall (där ägarna idag håller ett mindre bestånd får), samt 25% som består verkstad och f.d. kennel. I logen är det öppet upp i nock och det finns sex stora portar och ett antal fönster. Härligt ljusinsläpp från en mängd fönster på gaveln och här finns även en bar. Perfekt lokal för att anordna fester. Stallet har både fönster och dörrar i två väderstreck. I den övriga delen finns en f.d. kennel där det tidigare varit avdelat för respektive hund och där varje del hade en utgång till rasthage. Här finns även ett rum med vask, kyl och frys. Därtill verkstad och ett litet rum med vattenpump och hydrofor.

Arealer

Arealkälla
Ängsmark
Bete
2.1356 ha
Totalareal
2.1356 ha

Taxeringsvärden

Servitut / Planbestämmelser

Inskrivna servitut och övriga gravationer
Avtalsservitut Kraftledning
Rättigheter förmån
Förmån: Officialservitut Avlopp, 1291-2020/34.1
Rättigheter last
Last: Avtalsservitut: Kraftledning, 11-IM2-83/3537.1

Övrigt

Fastigheten är nyligen avstyckad, varför taxeringsvärden saknas. Ny taxering åsätts vid nästa taxering.

Uppgift angående boarean kan av olika skäl vara felaktig. Den köparen som anser arean vara av betydelse för köpet bör därför själv låta mäta upp byggnadernas areor.

Då de angivna pantbreven om totalt 25 000 kr är förkomna, så har säljarna ansökt om att döda desamma.