Dela på Facebook gratis värdering

Blå Huset i Borrby - fastigheten med allt!

Borrby, Köpmangatan 6

Lokalyta
640 m²
Tomtarea
3 537 m²
Pris
4 500 000 kr

Välkommen till Blå Huset i Borrby, en mycket spännande fastighet för dig som vill förverkliga drömmen om Österlen! Här finns sannerligen goda möjligheter för dig som vill både bo och verka. Enligt kyrkoböckerna så etablerades här så tidigt som 1859 företagsverksamhet. Sedan dess har det i byggnaderna funnits lanthandel, järnhandel, köttaffär, bank, bygghandel, lampbutik och bar. I början av 2000-talet skapades en visningsträdgård, som idag utgör en stor potential.

Vi finner en härlig bostadsdel, två butiker, ett kafé, tre B&B-rum, stora förrådsbyggnader och en smått magisk trädgårdsmiljö. Som ny ägare väljer du givetvis själv hur du vill nyttja fastigheten. Här har du möjlighet att ”landa springande”, då Blå Huset som destination är inarbetat sedan nästan 20 år. Ett bevis på det lyckade konceptet är att Magasin Skåne 2014 utsåg Blå Huset B&B till "Årets Övernattning". Byggnaderna med dess privata och kommersiella ytor, den parkliknande trädgården och den väl tilltagna parkeringen lever i symbios och fyller sin funktion. Samtidigt är utvecklingsmöjligheterna enorma – här sätter fantasin dina gränser! Byggnaderna är i gott skick och har både vattenburen värme och fiber.

Byn lever upp till sin slogan ”Borrby – Österlens hjärta” och passeras på resenärens väg från Köpenhamn/Malmö/Ystad via Karl-Fredrik på Eklaholm och på färden mot Simrishamn och vidare till Mandelmanns trädgårdar. Kollektivtrafiken är god och med cykel nås de kritvita stränderna. Borrby är ett levande samhälle med förskola/skola, apotek, närvård, livsmedelsaffär, biograf, små butiker och restauranger.

Visningar

Tis 4 Augusti
Kontakta kontoret (0414-14640) för tidsangivelse.

Budgivning

Lägga bud? Kontakta ansvarig mäklare.

Marcus Ekström
Marcus Ekström
Ansvarig mäklare
/

Byggnad Blå Huset

BONINGSDEL

Smart disponerad boningsdel med flera sovrum och toaletter samt väl tilltagna och öppna sällskapsutrymmen. Vattenburen golvvärme i merparten av rummen. Vi finner vi ett generöst kök i kombination med allrum. Rummet har fönster mot den parkliknande trädgården, en värmande kamin och utgång till den inglasade verandan. Verandan, som även har en uteplats, är mysig i sig själv och skapar samtidigt en härlig och ljus känsla i kök/allrum. Intill köket finns ett vardagsrum med en dekorativ kakelugn (ej fungerande) och smart förvaring i form av en garderobsvägg. I anslutning finns en toalett. Vi finner även två sovrum, båda med garderober, hall, korridor och ett badrum med separat bastu. Ett hem att trivas i! Boningsdelen har tre olika entréer; från trapphus, från kaféet och från den inglasade verandan.

BUTIK OCH KAFÉ

Butik 1 om ca 90 m². Egen ingång från Köpmangatan, marmorväggar i original och med fyra stora skyltfönster. Denna del är helt nyrenoverad. Här finns även ytterligare ett rum med originalkakel på väggar och två fönster. Därtill ett gammalt kylrum och ett personalrum med toalett. En trappa ner finns lagermottagning samt en källarlokal. I lokalen driver ägarna idag butiken ”Farmors Hörna”.

Butik 2 om ca 150 m². Egen ingång från Köpmangatan. Här finns en butikslokal med tre stora skyltfönster, ett mindre rum en trappa upp med fönster mot innergården, ett bankvalv, ett brandsäkert rum en trappa ner, kafé och buffé med utgång till trädgården, kombinerat diskrum/fotorum/förvaring, städskrubb, kafékök samt toalett. I lokalen driver ägarna idag butiken ”Precis en sån” och sitt retrokafé.

B&B

Blå Husets B&B består av tre rum som alla är inredda i nostalgisk retro-stil. Rummen heter 50-, 60- och 70-talsrummen och är alla inredda unikt för sin era. 70-talsrummet har eget badrum och ligger på markplan, medan de övriga rummen ligger en våning upp och delar på både badrum och ett vardagsrum.

KÄLLARE

Under boningsdelen finns tvättstuga, vinskrubb, pannrum, stort förråd och toalett. Här finns även ett stort trädgårdsrum (vatten, många skåp, planteringsbänk) och därutanför ett orangeri, som används för vinterförvaring av växter.

Därtill i källare under butikdel 2 som rymmer stor verkstad med tre rum och hönshus med hönsgård utanför, samt ”skyddsrum” (vatten finns).

Ytterligare en källardel finns under butiksdel 1 med separat ingång.

FÖRRÅD/GARAGE

Denna del rymmer en mängd olika förråd och garage, om totalt ca 200 m². Två förråd på innergården (där ägarna planerade för ett 4:e B&B-rum), stort dubbelgarage, mindre förråd (idag grovsopor), två mindre utrymmen (f.d. utedass), tre garage på gården, två garage mot gatan, samt ett stort förråd/lager med ingång från gatan. Delar av dessa utrymmen är idag uthyrda.
Byggår
Slutet av 1800-talet
Antal rum
14 st varav 5-6 sovrum.
Grundmur
Gråsten
Grund
Betong (källare)
Stomme
Tegel
Bjälklag
Betong/trä
Fasad
Puts
Tak
Plåt
Fönster
2 & 3-glas
Ventilation
Mekanisk frånluft och självdrag
Vatten/avlopp
Kommunalt
Uppvärmning
Vattenburet + två luft/luft-pumpar + kamin
Övrigt
Gällande värmesystemet så finns det ett vattenburet värmesystem som är anslutet till en s.k. ispinne, dock är själva kabeln till densamma defekt och behöver bytas. Nuvarande ägare har använt ispinnen tidigare och den fungerade då effektivt. Nu är det vattenburna systemet istället kopplat till en pelletspanna/elpanna. I boningsdelen finns en kamin (kakelugnen är inte i funktion) och i butiksdelarna finns två luft/luft-pumpar.
Renovering
Under 2002 - 2013 genomförde f.d. ägaren en rad stora förbättringar, b.la. skapades trädgården, bonings/butiksdelen fick nytt plåttak, nytt värmesystem installerades, boningsdelen tilläggsisolerades, inglasat uterum etc. Nuvarande ägare har sedan 2014 ytterligare förfinat fastigheten, med bl.a. en del nya tak, ommålning av tak och fasader, byggt växthus, uppdaterat el/larm, renovering av ytskikt etc. Se bilagd frågelista.

Energideklaration

Status
Utförd (2013-03-21)

TV och bredband

TV
Parabol och fiber
Bredband
Fiber

Kort fakta

Typ
Butiksfastighet
Upplåtelseform
Äganderätt
Fast.beteckning
Bygatan 15 och Bygatan 16
Adress
Köpmangatan 6
Postadress
27630 Borrby
Område
Borrby
Kommun
Simrishamn
Areakälla
Areauppgifter enligt säljaren
Tomtarea
3 537 m²
Pris
4 500 000 kr

Sammanställning areor

Typ
Antal
Area
Bostäder
1 st
200 m²
Butiker
2 st
240 m²
Kallager
1 st
200 m²
Summa
640 m²

Tomten

Trädgården består förutom av parkeringsplatser av "Innergården", "Parken" och "Nyttan".

På innergården råder nästan medelhavsklimat och här stortrivs aprikos, persika och fikon.

Parken är den del där det idag bedrivs kaféservering och den sträcker sig bort mot Glashuset. Här finns äkta kastanj, lindar, damm med guldfiskar, bäck och dammar med salamandrar och massor av perenner.

Nyttan är den del som är anlagd på en gammal fabrikstomt/spannmålsrenseri och betongen som finns kvar är från den tiden. Denna del innehåller även trädgårdsland, plommonträd, hallonbuskar, björnbär. Om parken är en del av paradiset så är nyttan en del av Italien. Glashuset om 16 m² är en härlig oas och med en värmande kamin. Vi finner även ett växthus och en vedeldad badtunna.

Driftkostnader

Uppvärmning
49 000 kr
Försäkring
7 200 kr
Vatten/avlopp
11 000 kr
Renhållning
4 000 kr
Summa
71 200 kr

Avser driften för hela fastigheten, dvs. både boningsdel och verksamhetslokaler. I kostnaden för uppvärmning ingår uppvärmning (el och pellets) samt kostnaden för hushållsel. NOTERA att uppvärmningskostnaderna kan förbättras genom att få igång ispinnen.

Taxeringsvärden

Typkod
300, Hyreshusenhet, inte fastställd typ av
Taxeringsår

Servitut / Planbestämmelser

Planbestämmelser
Stadsplaner (1991-08-12 och 1973-10-26)
Rättigheter last
Avtalsservitut jordkabel (1991-03-21)
Gemensamhetsanläggningar
Fastigheten har del i rad samfälligheter (se nedan). Detta är troligen äldre samfälligheter. Säljarna betalar ingen avgift eller har på något annat vis påverkats av desamma.

Simrishamn Borrby S:1 (Fätorg och wattning)
Simrishamn Borrby S:12 (Vägarna)
Simrishamn Borrby S:16 (Vägar i allmänningsäng
Simrishamn Borrby S:27 (Vägar i toremosse)
Simrishamn Borrby S:35 (Sjösvalpet)
Simrishamn Borrby S:52 (Dike)
Simrishamn Borrby S:60 (Väg)

Övrigt

Verksamhetslokalerna uppfyller idag de krav och regelverk som krävs för den verksamhet som säljarna har bedrivet, dvs. butik, kafé och mindre B&B.

Någon formell mätning av byggnadernas areor är inte gjord och som köpare uppmanas du, i det fall det är avgörande för köpet, att själv låta mäta upp byggnaderna inför köpet. Den angivna arean om 640 m² är fördelad på:

Butiker/kafé: 240 m²
Boningsdel: 140 m²
B&B: 60 m²
Förråd/lager: ca 200 m²
Därtill stor källare.

Fastigheterna är idag taxerade till Småhusenhet (bebyggd, typkod 220), till ett taxeringsvärde om totalt 1 481 000 kr och med en boyta om 140 m.

Köpet sker i form av ett rent fastighetsköp. Inventarier och maskinell utrustning i verksamhetslokalerna ingår ej i köpet. Säljaren gör inga anspråk på namnet Blå Huset eller domänen blahusetborrby.se.