Dela på Facebook gratis värdering

Ragnar Pers kulturgård

Gärsnäs, Malmövägen 70

Lokalyta
880 m²
Tomtarea
4 100 m²
Pris
3 600 000 kr

Det finns en oändlig mängd artiklar skrivna om Joloms gårdar i Gärsnäs. Det är inte lätt att beskriva känslor och intryck efter att Rolf Jolom gjort entré i ens fastightsmäklarliv. Den rikskände journalisten Tom Alandh summerar det hela: ”Det händer något märkligt och starkt i Gärsnäs – som på sitt sätt berör livet lika starkt. Man åker därifrån uppfylld av en påtaglig känsla av att världen blivit större. Gränsen mot universum har flyttats ut i oändligheten. Var finns så starka krafter för övrigt i samhället? Jag kan inte påminna mig om att jag någonsin upplevt något liknande. Han är unik Rolf Jolom.”

Familjen Jolom har under många decennier varit en aktiv del av Österlens kulturliv – åt att förvandla gamla gårdar till fantasifulla och symbolladdade rum har Jolom ägnat hela sitt liv. Det väletablerade RagnarPers är en utställningslokal om ca 650 m² som fascinerat många besökare under konstrundan i samband med påsk. Artister, poeter, författare, sångare, musiker, dansare och konstnärer från hela världen har bidragit i något av de ca 1 000 evenemang som arrangerats. Lokalen är godkänd för 800 personer. I denna verksamhetslokal med en takhöjd på upp till sju meter och massa takfönster, finns även två enorma kakelugnar. Den f.d. bostadslängan har sedan flera decennier en förskola som hyresgäst, vilket ger en stabil inkomst även då inte utställningar äger rum. Trädgård ritad av T Nordströms Arkitekter och gott om parkeringsmöjligheter och extra byggnader. Gärsnäs har ett mycket kommersiellt läge på Österlen och har som en av få orter tåg- och bussförbindelse med Malmö/Lund. Är 2000 fick RagnarPers Simrishamns kommuns arkitekturpris!

Det vattenburna värmesystemet har nyligen kompletterats med solceller, vilket ger väldigt effektiva driftskostnader! Fiber finns.

Visningar

Kontakta mäklaren för visning.

Budgivning

Lägga bud? Kontakta ansvarig mäklare.

Marcus Ekström
Marcus Ekström
Ansvarig mäklare
/

Byggnad VERKSAMHETSLOKAL

VERKSAMHETSLOKAL

U-formad byggnad innehållande ett stort verksamhetsutrymme om ca 650 m² golvyta, två toaletter, kök och ett rum på balkong. Lokalen rymmer 800 koncertgäster eller 360 sittande gäster. Ca 190 breddmeter tavelhängning. Yamaha C7 flygel och 10 fristående glasmontrar ingår ej i köpet, men kan diskuteras. Lokalen har en takhöjd på 4-7 m och en mängd takfönster. Gjutet golv med förberedd golvvärme i delar av byggnaden och gummisviktande spontat trägolv (avsedd för dansare) i resterande del. Här finns även två enorma kakelugnar om 1,5 ton styck och luft/luft-pump. I ett tidigt skede av renoveringen, så planerades 2x15 st enrumslägenheter att uppföras i verksamhetslokalen, vilket fortfarande är möjligt att uppföra, då avloppsbrunnar mm (VA-skiss finns) är på plats.

Här finns även en övernattningslägenhet med fullt utrustat kök, tvättmaskin och WC/dusch (all maskinell utrustning från 2018).

Kök med spis, fläkt, kyl och diskmaskin.

Badrum med klinker på golv och målade på väggar. Duschkabin, handfat och WC.

I hallen finns varmvattenberedare och tvättmaskin.
Byggår
ca 1800 och 1930-40-tal
Antal rum
2 st varav 1
Grund
Natursten
Stomme
Lersten/tegel/natursten
Bjälklag
Trä/gjutet
Fasad
Puts/trä
Tak
Plåt
Utv plåtarbete
Plåt
Fönster
3-glas/2-glas
Ventilation
Självdrag
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten. Kommunalt avlopp.
Uppvärmning
luft/luft-pump (IVT, 2010) + 2 st kakelugnar
Övrigt
I verksamhetslokalen fanns i samband med renoveringen planer på att skapa 15 mindre lägenheter med kök och duschrum, varför tex avlopp- och vatten-stammar finns förberedda i plattan.
Renovering
Se ifylld frågelista.

Energideklaration

Status
Ej utförd

TV och bredband

TV
Bredband
Fiber

Byggnad F.D. BOSTADSBYGGNAD

MARKPLAN

Entré till spännande uterum om ca 70 m² med klinker på golv och stora glaspartier med spröjs. Vidare till hall, arbetsrum med trappa upp till övre plan, kök, stor matsal, tre rum, grovkök med tvättställ och egen entré från gården, toalett. Samtliga rum används idag för dagisverksamhet.

Kök med spis, två kyl-fullhöjd, två frys-halvhöjd, diskmaskin, fläkt, Microugn.

Toalett, med plastmatta på golv och tapet på väggar. Två handfat och två WC.

ÖVRE PLAN

Trappa upp till övre plan med kök, duschrum och tre rum, varav ett med balkong. Samtliga rum används idag för dagisverksamhet.

Kök med spis och fläkt.

Duschrum med plastmatta på golv och väggar. Dusch, handfat och WC.

KÄLLARE

Nåbar via utvändig och invändig trappa. Fyra olika rum, som idag används som förråd och tvättstuga. I ett av rummen finns handfat och WC. I ett annat finns två duschar.

Tvättstuga med betong på golv och putsade väggar. Tvättmaskin och torktumlare.
Byggår
ca 1800 och 1930-40-tal
Antal rum
8 st
Grund
Natursten
Stomme
Lersten/tegel/natursten
Bjälklag
Trä/gjutet
Fasad
Puts/trä
Tak
Plåt
Utv plåtarbete
Plåt
Fönster
3-glas/2-glas
Ventilation
Självdrag
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten. Kommunalt avlopp.
Uppvärmning
Vattenburen värme från luft/vatten-p. (år 2020)

Energideklaration

Status
Ej utförd

TV och bredband

TV
Bredband
Fiber

Kort fakta

Typ
Lokalfastighet
Upplåtelseform
Äganderätt
Fast.beteckning
Stiby 150:1
Adress
Malmövägen 70
Postadress
272 61 Gärsnäs
Område
Gärsnäs
Kommun
Simrishamn
Areakälla
Areauppgifter enligt säljaren
Tomtarea
4 100 m²
Pris
3 600 000 kr

Sammanställning areor

Typ
Antal
Area
Verksamhetslokal
1 st
650 m²
F.d. boningshus
1 st
230 m²
Summa
880 m²

Tomten

Fastigheten är under avstyckning och uppskattas bli 4 000 kvm. På fastigheten finns idag trädgård, gräsytor, uppvuxna träd och stor parkering.

Förutom den stora verksamhetslokalen och det f.d. boningshuset, så finns flera andra byggnader; en spännande mindre utställnings/samlingslokal på innergården, en större byggnad väster om övriga fastigheter som kan användas som förråd eller verksamhetslokal, samt en garagebyggnad (med el, vatten och förberett för värme) norr om verksamhetslokalen.

Bilplats

Anlagd parkering finns för ett stort antal bilar väster om boningslängan.

Servitut / Planbestämmelser

Planbestämmelser
Stadsplan (1964-06-17)

Vägbeskrivning

Från Simrishamn in i Gärsnäs på Malmövägen, ca 600 m efter järnvägsövergången på höger sida med skylt RagnarPers.

Övrigt

Bostaden uthyres sedan flera decennier år till barnstugan Gladan. Hyreskontrakt löper på 1 år med 9 månaders uppsägningstid. Gällande intäkter och kostnader kopplat till uthyrning av boningshuset, kontakta ansvarig fastighetsmäklare för detaljer.

Fastigheten avstyckas i samråd med köpare (se dock bilagd skiss för tänkta gränsdragningar). Inteckningarna om 1 500 000 kr kvarstår i fastigheten. Lantmäteriet avgör om eventuella servitut och nyttjanderätter skall inskrivas. Taxeringsvärde och typkod åsätts vid taxering närmast kommande efter att avstyckningen vunnit laga kraft. Idag är typkoden 120, Bebyggd lantbruksenhet.

Öppen budgivning tillämpas. Endast skriftliga bud mottages. Säljarna har fri prövningsrätt.

Fastigheten säljes med en s.k. FRISKRIVNINGSKLAUSUL, vilket innebär att säljaren friskriver sig från faktiska fel i fastigheten. Kontakta fastighetsmäklaren för mer specifik information om vad detta innebär.