Vinden har vänt för YIF Fotboll

Det är söndag förmiddag och idrottsplatsen i Ystad sandskog sjuder av liv. Flickor och pojkar i 7-årsåldern har samlats för att spela ett sammandrag. Lagen kommer från byar och föreningar runt om i regionen. Familjer och fotbollsentusiaster är taggade. Solen skiner och det är en härlig stämning, både på planerna och runt omkring dem.

Marcus och jag har tagit med oss våra yngsta barn för att kolla på fotboll och stannar till för att prata med Jonas Lellky, som sedan 2014 är ordförande i Ystads IF fotbollsförening.
Jonas spelade själv hela sin karriär i Rydsgård, där han är uppvuxen men flyttade till Ystad i samband med att han och hans fru träffades. Tillsammans har de tre barn varav ett av dem spelar fotboll i YIF:s 16-årslag. Pappa Jonas var från början med på sonens träningar som en hjälpande förälder i ”boll och lek” för 4-5 åringar. Samma lag tränar och leder han fortfarande, men nu som 16-åringar.
– En förening utan ungdomsverksamhet är ingen bra förening. Jag älskar att utveckla och coacha ungdomarna. De är ju klubbens framtid!

Att fotboll handlar om varma hjärtan skulle få visa sig extra tydligt under några tuffa år från 2013 och framåt. Föreningen befann sig då i en stor ekonomisk kris och nära att gå i konkurs. Jonas blev tillfrågad att sitta som ordförande och hela styrelsen förnyades 2014. Det fanns egentligen bara två val – försvinna helt eller lyckas vända krisen.
Med ca 200 st aktiva medlemmar i föreningen och med en stor andel av dem ung-
domar, kändes det självklart mycket angeläget att rädda föreningen ur krisen. Så det blev till att jobba stenhård, särskilt med att beskriva vilken fin ungdomsverksamhet YIF verkligen hade och hur mycket den påverkade Ystads barn och unga. Föreningslivet är som många vet, fullt med ideella krafter och människors engagemang och tid.
Budskapet ut till företagsvärlden var: ”Vi behöver er hjälp”. Det skulle visa sig finnas mycket hjärta där ute och föreningen lyckades få till långsiktiga huvudsponsorer som stöttade upp i treårsperioder.
Klubben kunde andas ut och börja planera för framtiden igen. De långsiktiga sponsorerna fick YIF att hitta arbetsro och gjorde även att de inte behövde kippa efter andan och jaga hjälp stup i kvarten.

En av huvudsponsorerna är Mäklarna Ekström & Co, som bestämde sig för att stötta klubben och ge ungdomarna möjlighet att fortsätta med fotboll i YIF.
Marcus, familjefar till tre barn och en av ägarna till Mäklarna Ekström & Co berättar att de har stöttat och sponsrat lokala föreningar i många år. När företaget satsade på kontor i Ystad fick de samtidigt frågan om att gå in som sponsor i YIF Fotboll.
– Det var riktigt bra tajming och det kändes motiverade, så vi satsade fullt ut. Vi och klubben hade samma fokus på att satsa på ungdomsverksamheten.

Det är en härlig syn när vi blickar ut över de gröna planerna. Barnen kämpar, hejar och utvecklas – de har roligt. I bakgrunden och vid sidan finns hela tiden de trygga ledarna, påhejarna och coacherna för att stötta upp. Innan vi åker vidare på söndagsutflykten får vi se Jonas sons lag värma upp inför match, alla i tröjor med Mäklarna Ekström & Co på ryggen, så klart!TEXT: Johan Bentzel | FOTO: Rebecca Wallin Photography

Föregående artikel: Apotekarns, en plats för det goda livet
Nästa artikel: Andersson vill bli en Svensson