Stora planer för sann Österlenpärla

• Hotell, restaurang och konferensanläggning i byn Karlaby.
• Ägs av Julia och Jonas Edberg.
• Har öppet under en stor del av året, med speciella koncept kring högtider som Mårten gås, jul, påsk, halloween med mera.
• Barnvänligt hotell, som välkomnar gäster i alla åldrar och försöker skapa en bra balans mellan barnfamiljer och övriga besökare, så att alla besökare kan njuta av sin vistelse på sina villkor.
• Alla hotellgäster har tillträde till orangeriet med pool, bastu och behandlingsrum.
• För mer information, bokning, öppettider och meny: karlabykro.se

Karlaby Kro är en av de där Österlenpärlorna som många nästan tar för givna. Denna klassiska plats har överlevt både ägarbyten och en våldsam brand.
Ändå fanns det en överhängande risk att hotellet och restaurangen skulle försvinna och bli en privatbostad i stället. Men då svepte Jonas och Julia Edberg in som räddande änglar och såg till att Karlaby Kro fick förbli den inrättning som besökarna lärt sig älska och värna.
Sedan i våras är verksamheten i full gång igen efter en renovering och ett byte av möblemang. I restaurangen samspelar specialbeställda stolar och mörka ekbord från Gärsnäs möbler med dansk design och ljust blomstermönstrade tapeter.
– Vi har också skapat en ny loungemiljö, bland annat med en ny soffa, även den från Gärsnäs möbler. Hotellrummen är väldigt fina i grunden men har fått nya gardiner för att fräschas upp lite grann. Men här finns mycket mer att göra framöver, säger Jonas.
Makarna Edberg var egentligen inte ute efter ett nytt ställe att köpa. Karlaby Kro flimrade bara förbi i flödet, när Julia förra sommaren surfade runt på Hemnet mest för nöjes skull.
Hon studsade till, eftersom både hon och maken är väl bekanta med de tidigare ägarna Sophie Bonér Hindmarsh och Per Bonér.
– Så vi åkte hit första gången i oktober och umgicks lite. Sedan gick det ett par veckor och vi kände att det var så pass intressant att vi åkte tillbaka. Då meddelade vi att vi var intresserade av att köpa det, säger Jonas.
Karlaby Kro hade inte kunnat hamna i tryggare händer. I princip ända sedan de träffades på hotell- och restaurangutbildningen för 30 år sedan har Jonas och Julia drivit hotell ihop samt även nattklubb, privatteater och restauranger.
Julia är uppvuxen i en företagarfamilj i Västervik, där fadern drev ett par slakterier och ett stort jordbruk, medan Jonas är född in i hotellbranschen.
Hans farfarsfar drev hotell i norra Sverige, medan hans farfar en tid var vd på Grand Hôtel i Stockholm och sedermera köpte det småländska hotellet Hooks Herrgård, som efter nästan 60 år fortfarande är i familjens ägo. Jonas skrattar hjärtligt åt tv-serien ”Vår tid är nu”, som kunde ha varit modellerad på hans egen familj.
Både han och Julia har arbetat på Hooks Herrgård, som i dag är ett populärt spahotell, men har också drivit Björholmens Marina på Tjörn i fem säsonger. Senast kommer de från PGA National i Malmö, där Jonas fortfarande har kvar sitt vd-uppdrag.
Julia fokuserar däremot all sin tid på Karlaby Kro.
– Vi tycker att det känns kul att ha ett helt eget ställe, där vi även äger själva fastigheten. Det ger helt andra utvecklingsmöjligheter, säger Jonas.
Under sommaren har det varit fullt tryck och hösten har fortsatt på samma sätt. De har inte behövt marknadsföra sig. Bokningarna har rullat in ändå.
Maten är av högsta kvalitet och bygger till stor del på lokala råvaror. Makarna Edberg gillar att skapa samarbeten med andra i närområdet och har ett nära band till bonden i granngården.
– Det är jättekul. Med jämna mellanrum dyker han upp med en påse och säger: ”Titta vad jag fick upp ur marken i dag!” Perfekt, tycker vi. In med det i köket, så gör vi något spännande på det, säger Jonas.
Denna första tid har Julia och Jonas främst försökt känna in och lära känna platsen. Men på sikt har de stora planer.
I Karlaby Kros orangeri finns redan i dag pool, bastu och behandlingsrum. Steg ett är att vädersäkra poolen, så att den blir behaglig att bada i året runt, men tanken är att så småningom utveckla denna del av verksamheten till ett fullödigt spa.
Det kräver en rejäl investering, men Jonas räknar med att satsningen snabbt ska ge avkastning.
– På Hooks dubblade vi omsättningen från 56 till 114 miljoner på två år, tack vare att vi byggde en spaanläggning. Den kopplingen kan man se på många andra hotell i Sverige också. Om du bygger ett spa, spelar du i en helt annan liga.


TEXT: Johan Bentzel | FOTO: Rebecca Wallin

Föregående artikel: Petra Damm – råstark världsmästare
Nästa artikel: Kulinariska innovationer vid havet