Kom som du är till Cake Cowboy

• Chocolate Saloon & Grocery i Kivik.

• Blandar butiksverksamhet med bageri, fika och (när det inte är pandemi) livemusik.

• Grundades år 2016.

• Drivs av Markus Lundqvist och Camilla Carlsson.

• Öppettider: Öppet sju dagar i veckan under högsäsong och onsdag–söndag i september–maj.

• Motto: Kom som du är, vem du än är.

• Läs mer: cakecowboy.se

När Markus ”Cake Cowboy” Lundqvist lämnade Stockholm för Österlen var tanken att bryta upp från allt och skapa en helt ny tillvaro. Efter en djup depression hade han hamnat inom psykiatrin och såg ingen annan utväg än att kasta sig ut på okänd mark.

Han hade tröttnat på att baka och tänkte bli personlig assistent. Men snart kom han på andra tankar.
– Varför skulle jag sluta med något som jag gjort i hela mitt liv?
Efter en tid på Kronovalls slott fick Markus chansen att ta över ett chocolaterie i en källarlokal i Kivik, som han satte sin egen prägel på. Redan första påsken for hans nära vän Camilla Carlsson ner från Stockholm för att hjälpa till – och blev kvar.
– Vi hade tänkt att umgås lite, men det var det minsta vi gjorde. Det var bara kö in och kö ut. Det var uppenbart att Markus inte skulle klara det på egen hand. Så jag åkte hem och begärde tjänstledigt från mitt jobb som datasupport. Det fick jag inte. Då sade jag upp mig, säger hon.
Fem år senare står detta drivna radarpar fortfarande sida vid sida i sin Chocolate Saloon & Grocery, även om källaren sedan länge är utbytt mot större utrymmen på entréplan.
Med ständigt föränderliga bakverk, stort utbud av närodlade produkter, kärlek till countrymusik och generösa öppettider står Cake Cowboy ut i traktens rika flora av småskaliga verksamheter och har på kort tid blivit en institution på Österlen.
– Innan jag kom hit till Skåne åkte jag runt i Nashville och besökte många groceries. Det är ställen där man umgås, dricker öl, äter middag och har med sig frukost. När jag startade det här var det viktigt för mig att det inte blev ett kafé eller ett konditori, utan en butik med fikamöjligheter, så som en grocery är, säger Markus.
– En röd tråd är att det ska vara rena och ärliga råvaror i allt vi gör, inte något ”mög”, som man säger på skånska, inflikar Camilla.
Regnbågsflaggan är också en viktig symbol, som alltid vajar vid entrén. Den signalerar att Cake Cowboy är en plats dit alla är välkomna.
– Vi vill verkligen ha mångfalden. Det ska inte bara vara en viss kategori människor som kommer hit. Kom som du är, säger Markus.
Budskapet provocerar de mörkare krafterna i samhället och vid ett par tillfällen har verksamheten utsatts för nazistattacker. Senaste gången slöt hela trakten upp bakom Cake Cowboy och snart syntes regnbågsflaggan nästan överallt.
Markus känner att han och Camilla har bidragit till en öppnare och mindre inskränkt värld:
– Nu känns det som att man accepterar olikheterna på ett helt annat sätt. För mig finns det ingen dålig kärlek. Kärlek är bra.


TEXT: Johan Bentzel | FOTO: Rebecca Wallin

Föregående artikel: Madeleine Pyk – ständigt på gränsen till fantasivärlden
Nästa artikel: Köpmangatan 6 - Välkänt hus i nya händer