Italiensk krogdröm blommar ut i Kivik

• Restaurang "Tryffelsvinet på Kivik" på Torget, Kivik.

• Drivs av Patricio ”Patte” Reira Kienast och Katarina ”Kattis” Fridell.

• Har öppet mars–november, med sjudagarsöppet under högsäsong.

• Serverar både lunch och middag.

• Fokuserar på det italienska köket.

• För mer information och exakta öppettider: tryffelsvinetkivik.se.

De heter egentligen Patricio Reira Kienast och Katarina Fridell men kallas aldrig för något annat än Patte och Kattis, två namn som nu också börjar bli bekanta i Kivik med omnejd.

Efter flera år i Stockholm, där de var delägare i två restauranger, har de sökt sig till Österlen i jakt på mer livskvalitet för både sig själva och de tre barnen.

Patte och Kattis har länge talat om att flytta till Italien och driva restaurang där, men efter ett besök i Skåne för två somrar sedan insåg de att de kanske inte behövde flytta så långt för att förverkliga sin dröm.

När dåvarande Eva på Torget i Kivik kom ut till försäljning hade de redan börjat kasta halvhjärtade blickar mot den södra landsändan. Nu började blodet rusa för fullt – det var kärlek vid första ögonkastet. Denna chans skulle inte gå dem ur händerna.

Här skulle de kunna skapa sin första helt egna restaurang. Visserligen var de drivande även i Stockholm, men där hade de alltid haft andra delägares viljor att förhålla sig till.

I mars slog de upp dörrarna till Tryffelsvinet på Kivik och är glatt överraskade över reaktionerna. Folk hälsade dem välkomna med champagne och blommor redan innan de ens hunnit öppna.

– Gästerna vill veta vad vi och våra barn heter. Det är vi inte vana vid. Vi har restaurangen i första hand för dem som bor här året runt. Sedan är turisterna också en fantastisk tillgång. Men det är lokalbefolkningens hjärtan vi vill fånga, säger Kattis.

På Tryffelsvinet står det italienska köket i centrum. Patte har länge haft en fascination för Italien. Det började med ett stort fotbollsintresse och fortsatte med det kulinariska utbudet.

I unga år jobbade han på restaurangen Kol & Koks i Stockholm, där han skolades ner på detaljnivå av riktiga italienska kockar.

– Från början visste man bara att pasta var från Italien, men så enkelt är det ju inte. Den italienska matkulturen är mycket större än så. Maten är ofta ganska enkel och vi har bestämt oss för att inte krångla till det eller tillsätta saker.

Patte har rötterna i Spanien och Schweiz men växte upp utanför Stockholm. Hans matlagningsintresse väcktes under 90-talet, när kocken Jan Boris-Möller i tv-programmet ”Här är ditt kylskåp” lagade trerättersmiddagar av vad som råkade finnas till hands hemma hos olika kändisar.

– Jag tyckte att det var så häftigt. Att laga mat var ju annars inte särskilt trendigt när jag hoppade på kocklinjen på gymnasiet. Men sedan blev det bara roligare och roligare för varje dag.

Kattis, som är uppvuxen på ön Tjörn i Bohuslän, kom in i restaurangbranschen när hon jobbade extra under gymnasietiden i Göteborg. Det visade sig att hon hade en naturlig fallenhet för gästfrihet, hon gillade helt enkelt att prata med folk, och fastnade också för den kreativa sidan av yrket.

Efter en bartenderutbildning flyttade hon till Stockholm, där hon 2008 träffade Patte. Sedan dess har de alltid jobbat ihop och ser sig som det perfekta teamet: han står för de spännande smakupplevelserna, hon skapar den goda stämningen.

Att både barn och hundar hälsas välkomna till Tryffelsvinet stärker ytterligare känslan av familjär kvarterskrog, framhåller Kattis.

– Nyckelordet för oss är personligt. Mat och viner ska hålla god kvalitet, men det får inte bli stelt. I Stockholm var allt så anonymt. Här ska det vara tvärtom.


TEXT: Johan Bentzel | FOTO: Rebecca Wallin

Föregående artikel: Bröden har ingen lag
Nästa artikel: Madeleine Pyk – ständigt på gränsen till fantasivärlden